Budget för att resa under utbytet

Fick in en läsarfråga från Lovisa:

Hej! Jag undrar vad en sån här resa kostar? Betalar skolan eller får du betala allt själv, och i så fall hur får du råd? Du har ju åkt runt jätte mycket och så.

Svar: För att svara på din fråga kan jag berätta att jag hade tre olika kategorier av kostnader:

• Singapore: alla utgifter som berör det oundvikliga med utbytesstudier. Till exempel boende, kursmaterial, mat och transport. Info om budget för Singapore finns här!
  • Weekendresor: de resor (och dess utgifter) jag gjorde under mitt utbyte när skolan var igång.
  • Backpackresa: utgifter för mitt backpackande i Nya Zeeland, Australien och Hong Kong.

Mina weekendresor hade en helt annan budget än vad min backpackresa hade. Jag valde att kosta på mig bekvämligheter i form av hotellrum och restaurangbesök när jag åkte under höstterminen. Eftersom jag endast var borta i några nätter per resa var det enkelt att lägga mer pengar på boendet. Dessutom reste jag till billiga länder, som Indonesien och Thailand, vilket gjorde att resorna kan ses som billiga med tanke på den höga standarden maten och boendet hade. Till exempel kostade 3 dagar på ett lyxhotell på Bali 1 513 kr där surfing, mat och shopping inkluderas.

Bali var både billigt och lyxigt, precis vad som passar en students budget!

När jag backpackade var budgeten satt till 200 kr per natt för boende. Ibland gick det inte att hålla sig inom den gränsen, till exempel var det otroligt dyrt med boende i Sydney under nyår. När det kommer till mat bestod min meny utav oändligt många wraps, pasta dränkt i pesto och kranvatten. Mitt mål var att hålla boende- och matkostnaderna låga för att kunna spendera pengar på aktiviteter!

Jag lagar mat för första gången under min backpackresa sedan jag flyttade till Singapore!

Nya Zeeland och Australien är inga billiga länder att leva i och de har många turister. Därmed är priserna för aktiviteter inte backpacker-vänliga. Du får räkna med mellan 500 – 3000 kr för aktiviteterna. Här kommer lite exempel på priser:

Bungy jump 1246 kr
Dyka i stora barriärrevet 1528 kr
Heldag segling till Whitsundays 1055 kr
Tre dagar segling till Whitsundays 2 953 kr
Heldag till Cape Tribulation 1128 kr

Mina resor är inget som KTH har betalat. Jag har själv tjänat ihop pengarna innan jag åkte utomlands för att kunna ha så roligt som möjligt! Här finns det tips på hur du kan samla ihop pengar inför ditt utbyte. Hoppas detta svarade på din fråga!

Helt klart värt att spara pengar för att kunna få uppleva Sagan Om Ringen i verkligheten – jag och Skuggfaxe…

Profilbild
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!