Hoppa till innehåll

Lifehack Schweiz del 1- åka kollektivt.

I Schweiz finns det flertalet lifehacks som gör livet betydligt enklare, jag tänkte presentera några här på bloggen!

I det första inlägget på denna tråd skall ämnet kollektivtrafik avhandlas. Schweiz har ett stort och välfungerande trafiknät för tåg och bussar. Att åka tåg här bygger på många, men väldigt smidiga byten – oftast behöver man bara gå rätt över perrongen. Dock är det med svenska mått rätt kostsamt att utnyttja denna infrastrukturella dröm, nedan följer lite olika typer av kort och biljetter man kan ha:

  • HalbTaxe är ett årskort man kan köpa hos SBB vilket ger en halva priset på alla resor med tåg, vissa bussar och vissa bergbanor. Kortet kostar 185 CHF/år(ca 1800 SEK).
  • Skall man åka på mycket helgutflykter kan alla som är under 25 år även köpa ett Gleis7. Gleis7 innebär att man åker gratis på alla SBB tåg efter klockan 19.00 till klockan 05.00. Detta kort kostar 129 CHF/år (1200 SEK), men då måste man ha ett aktivt Halbtaxe för hela perioden.
  • Om man ska åka skidor en dag kan man köpa ”Snow and Rail”, där tågresa t/r samt liftkort ingår. Halbtaxe kan användas på dessa biljetter.
  • När det är höst kan Halbtaxe även utnyttjas för att köpa gruppbiljetter, då endast en person behöver ha halbtaxe. Med dessa gruppbiljetter får upp till fyra personer åka obegränsat under 24 h för ca 30 CHF (ca 300 SEK) per person.
  • Vill man åka extremt mycket tåg kan alla under 25 köpa ett GA, som för 2650 CHF (ca 25 000 SEK) ger en fri tillgång till hela kollektivtrafiken i Schweiz. De flesta Schweizare jag träffat här har ett GA, men jag tyckte det var en lite väl bitig investering.
  • Om man skall åka kollektivt mellan midnatt och klockan 06.00 måste man oavsett kort köpa ett nattillägg för 5 CHF (ca 50 SEK). Under natten är kollektivtrafiken fylld av  schweizisks motsvarighet till väktare, så det känns väldigt tryggt.
  • Sen finns även lokala kort för att åka i de olika städerna. Jag har ett årskort för den centralaste zonen i Zürich.
Mitt HalbTaxe, Lokaltrafik och Gleis7!

Halbtaxe och Gleis7 är toppenbra, men något som jag inte är ett lika stort fan av är nattillägget. När man stiger på en buss eller spårvagn i Zürich behöver man inte visa biljetten. De antar att alla som åker har biljett, men det är ingen ide att smygåka gratis eftersom de har kontroller extremt ofta. En bot ligger på 100 CHF (ca 1000 SEK). Skulle man ha glömt sitt kort hemma och få en bot kan man gå till stationen och betala en ”drulleavgift” på 5 CHF och få boten strykt.

Jag är övertygad att jag redan efter ett halvår har tjänat in mitt Halbtaxe och Gleis7, båda korten skall utnyttjas under helgens utflykt till Savognin!

Lokaltrafiken i Schweiz är mer pålitlig än denna tveksamma vandringsväg från en hajk i höstas.