Singapore for dummies: del 2

Singapore är ett väldigt litet land. Det kallas för ”the little red dot” för allt man ser på världskartan är en röd prick med landets namn. Det tar 1 timme på motorvägen att köra från nordvästra sidan till sydöstra sidan av landet. Landet känns mer som en enorm stad än just ett land.

Utsikt över Marina Bay.

När man frågar lokalbefolkningen vad landet är känt för får man svar som ”politiker”, ”flygplatsen”, ”Singapore Sling” eller ”en OS-medalj i simning”. Alltså inte lika flashigt som Sveriges meritlista (hallå vad kan slå Zlatan och IKEA?). Däremot är de väldigt stolta över sin matkultur, som egentligen är en fake variant av alla grannländers mat.

Kinesisk mat.

Landet är väldigt mångkulturellt! Det består av folk från 4 olika grupper: Kina, Malaysia, India och övriga. Det innebär att religion, mat, språk, högtider, uppfostran och värderingar blandas i detta land.

Mitt försök att skriva ett vykort på kinesiska  tog mig 2 timmar att få ner texten.

Det officiella språket är engelska och det nationella språket är malaysiska. Däremot pratas det många olika språk i landet. I skolan sker undervisningen på engelska och alla skyltar är skrivna på engelska. De lär sig ett till språk i skolan och valet av språk baseras på vilken bakgrund ens familj kommer ifrån. Antigen lär man sig mandarin, kantonesiska, indonesiska, indiska eller malaysiska. Jag skulle säga att i princip alla kan prata mandarin.

Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!