Hoppa till innehåll

Skidhelg i Davos 1/2

I helgen åkte jag och Jacob med några Schweizare till Davos för att åka skidor. Man tar på sig alla skidgrejor, tar med sig mobilladdare, tandborste, plånbok och går direkt till tåget. Tidiga lördagsmorgnar på Zürich Hauptbahnhof är fyllda med snowboards, pjäxor och skidor. Somliga sitter i pjäxor hela tågresan men det är lite väl plågsamt kan jag tycka. Jag slänger ner mina i en väska eller bär dem i handen.

På tåget finns det specifika ställ för skidor och snowboards.

07.07 lämnade tåget Zürich och kl 10.00 kunde vi ta första åket i Davos. Under veckan har det snöat väldigt mycket här så vi hade underbara förutsättningar i backen – fräsch pudersnö!

Ett litet problem var att molnen låg väldigt lågt så sikten var väldigt dålig. På lördagen såg man bara några meter framför sig.  Trots det så hade jag nog en av mina härligaste pudersnöupplevelser i backen.

Sikten var som sagt begränsad under lördagen.

För de som inte åker skidor, så är pudersnöåkning/offpist, enligt mig, det härligaste och mest adrenalinfyllda man kan göra i skidbacken. Det går inte lika snabbt som i pisten eftersom man har snö som motstånd en bit upp på vaderna. Åkningen känns väldigt mjuk, som att åka skidor i ett paket smör som stått framme lite för länge. Trots att det är en härlig känsla får man inte glömma att ha respekt för backen och vad som kan finnas under snön – speciellt om man inte känner området! Så vi valde att åka bara där vi sett att någon annan lagt ett spår innan. Jag fick ett skär fel och drog en vurpa i snön. Eftersom snön är mjuk gjorde det inte ont, men min skida försvann ner i snödjupet! Efter några minuters stressigt grävande hittade jag dock den. Efter det höll jag mig lite närmare pisten.

Klockan 16.00 åkte vi skidor ner till byn för att gå på Après ski (Eller, After Ski som det heter på svenska). Tysk musik på högsta volym och stämning på topp. Alla som är där har inte varit ute och åkt skidor, så det är en salig blandning av finkläder och svettiga underställ. Trots pjäxor bjöd kvällen på en del dans.

Nöjda, men trötta på väg till huset där vi skulle övernatta.

Festligheterna slutade klockan 19.00 då vi tog tåget till en grannby där vi skulle övernatta.

Fortsättning följer i ett kommande inlägg!