Chweizzzertyska – Schwiizertüütsch

Sedan dag ett i Zürich har jag brottats med de hårda sch-ljuden i Schweizertyska.

Första dagen, på flygplatsen, när jag skulle fixa en taxi trodde jag chaffören var från nederländerna. Nejdå, han hade bara en tjock schweizertyska. Även om det officiella språket i Schweiz är standardtyska, så kommunicerar Schweizarna sins emellan endast med sin egna tyska. Inte nog med att Schweiz har en egen tyska – alla tysktalande kantoner (’landskap’) har en egen variant på Schweizertyskan. Alla officiella medel, så som tidningar och information på tågstationer sker på högtyska. Schweizertyska saknar även ett formellt skriftligt språk, så de flesta Schweizare behärskar standardtyska.

Hur stor är då skillnaden? Man brukar säga att skillnaden mellan standardtyska och Schweizertyska är som svenska och färöiska. Skillnaden mellan kantonernas tyska är som skillnaden mellan svenska/norska/danska.

Jag kunde lite tyska innan jag kom hit, och läser även en kurs här. Dock ges det ingen kurs i Schweiertyska, utan det är standardtyska som vi lär oss i skolan.

När man beställer mat på högtyska kan man säga: ”Kann Ich ein Schnitzel mit Pommes bestellen, bitte” men här blir det ”Chäni ein Schnipo bestellen, bitte”.

Några extrema exempel:

Köksskåp            Chuchichäschtli

Ostkakor              Chäs-Chüechli

Lite ord som förekommer i min vardag:
(denna lista är roligare om man kan standardtyska!)

Snüni                                          süss am neun Uhr

Hej                                           Grüezi / Güezi

Choklad                                  Schoggi

Hej (till mer än en)             Grüezi mitenand

Hej då                                   Ciao, A dee

Skål!                                         Proscht

Cykel                                        Velo

Tre                                            Drüü

Tio                                            Zää

Ja, när jag behärskar Schweizertyskan kanske jag skall lära mig joddla också

2 reaktioner till “Chweizzzertyska – Schwiizertüütsch”

1. Jättekul att läsa dina inlägg, speciellt det här haha! Jag kom hem för ett par veckor sedan från Zürich efter 10 månader som au pair där och ska i höst börja på civilingenjörsprogrammet IT på KTH. Har följt din blogg ett tag och drömmer redan nu om att göra ett utbyte på ETH i framtiden när jag ska göra min master! Vet du hur många platser det finns och ungefär vad som krävs för att bli antagen?

2. Hej! Kul att du följer min blogg, och tråkigt att vi inte stött på varandra i Zürich! 🙂
    Det är lite olika beroende på vilken skola man går på, kemiskolan, där jag går, har goda förutsättningar för utbyte på ETH eftersom de har ett eget samarbete. Jag skulle rekomendera att du går in på https://www.kth.se/student/program/utlandsstudier/utbyte/utbytesuniversitet-1.590677 och se hur det ser ut för skolan som du skall gå på! Dock vill jag som alltid, nämna att studietempot och nivån på ETH är hög, så man måste, oavsätt betyg på KTH, vara beredd på att få plugga stenhårt!

Kommentarer inaktiverade.