Fem Favoriter kring Zürichsjön!

Snart är det sommar! En stor anledning till att jag trivs så bra här i Zürich är närheten till vatten. Visst finns det vattendrag i flera stora Europeiska städer, men både i Zurichsjön och i Limmat kan man bada – vilket gör det hundra gånger bättre!

Till er som skall till Zürich under höstterminen rekommenderar jag varmt att komma hit lite tidigare. Zürich är en riktig sommarstad! Jag kom hit i september förra året, och eftersom hösten var ovanligt fin kunde jag bada ända fram till Oktober. Skall i detta inlägg lista mina fem favoriter kring Zürichsjön.

  1. Unter/Ober Lettern. En badplats som är lite ”Hipster”. Man kan antingen bada i övre eller nedre Lettern. I den övre är vattnet stilla och man kan hoppa i och simma lite längder. Det finns även möjlighet att grilla och spela Beachvolleyboll. Vid nedre lettern är vattnet strömt, så man går upp längs floden en bit och hoppar i. I slutet av badplatsen finns ett galler som fångar upp en. Första gången var jag inte alls beredd på hur snabbt man egentligen åkte, så fick lite blåmärken. Då lärde jag mig att för att fångas upp kontrollerat måste man simma lite mot strömmen, så man kontrollerat kan klättra upp på gallret.
Picnic vid Unter Lettern

2. Lindthfabriken i Kilchberg. Tågsträckan hit är superfin, alternativt kan man ta en båt från centrala Zürich. Här finns även fabriksförsäljning av andrasorteringschoklad till reducerat pris.

3. Strandbad Tiefenbrunnen och Chinagarten. Från centrala Zürich kan man gå en superfin strandpromenad hit. Chinagarten är en mysig park vid sjön där man kan hänga och bada på sommaren. Strandbad TIefenbrunnen är som ett badhus, fast vid sjön. Här kan man dega i solen, bada, eller varför inte köra lite stand up paddle board?

4. Från Zürich kan man enkelt ta tåget till städerna på andra sidan sjön. Det går snabbt och man har vacker utsikt hela vägen. Man kan till exempel promenera på en ”beach boardwalk” vid Rapperswil-Jona, som är en pittoresk stad. Här skall det även finnas en helt fantastisk rosenträdgård och diverse mysiga festivaler på sommaren.

5. Bellvueplatz. En klassiker som ligger väldigt centralt i Zürich. Kanske en motsvarighet till Stockholms Strandvägen? Visst, det kanske är en turistfälla. Jag älskar dock att köpa lite goda ostar och ha picnic vid vattnet här. Att det bara tar 10 min hit från skolan är toppen.