Vad jag tar med mig i ryggsäcken

Så, snart är 9 månader som student i Zürich avklarade. Jag har ägnat lite tid i tentaperioder åt att reflektera över vad kan jag tar med mig hem.

Fullpackad rygga!

Utöver nya skidor, fantastiska minnen och nya bekantskaper, tar jag med mig massa lärdomar.

Egenskaper jag har förbättrat:

—> Stå upp för min åsikt och kunna argumentera för min sak. Detta är en funktion av muntliga tentor och att jag under ett år på ETH blivit exponerad för fler muntliga presentationer än under tre år hemma. Jag känner mig mer mogen och balanserad i min kunskap, jag lär mig inte för att gå in och skriva en tenta, utan för mitt genuina intresse eller för att kunna ha en givande konversation med Professorn eller någon annan kunnig på området.

—> Scientific writing, via det research project jag gjorde i vintras. Förväntar mig att utveckla vidare detta under sommarens internship.

—> Att ha många bollar i luften. Redan på KTH burkade folk kommentera att jag hade många bollar i luften med skola, hästar och flera extrajobb. Dock är det en smekning jämfört med att läsa 7 kurser parallellt, samtidigt som man söker venture till ett startup, försöker åka skidor en dag i veckan, vara på labbet en dag i veckan, maxa sitt sociala liv och träna. Kanske är lite kaxigt att säga, men två kurser åt gången på KTH i höst känns som piece of cake. KTH har tidigare lärt mig att arbeta effektivt och disponera min tid effektivt. Här har jag behövt gå steget längre genom att prioritera, avväga och välja bort.

—> Ta det lugnt. En funktion av punkten ovan. Det finns en break even där man inte kan ha 100% kontroll över situationen. Då gäller det bara att ha kallt huvud och köra på. Don’t panic.

—> Uttrycka mig mer effektivt på engelska och tyska.

—> Jobba Interdisciplinärt, vilket kanske är en funktion av att jag valt många interdisciplinära  kurser.

Jag tror det är bra att exponera sig för nya miljöer. Mitt år här och min sommar på Stanford har varit två totalt olika upplevelser som gett mig helt olika saker! Det bästa händer alltid utanför ’the comfort zone’! Så om du tvekar – SÖK UTBYTE.

Mot nya äventyr!

Jag har även blivit bättre på att åka skidor, men det kan jag inte riktigt använda på KTH.