Singapore – Expectations vs Reality

Eftersom vi idag hade vår absolut sista redovisning på detta utbytesprogram så passar det sig ganska bra att fortsätta svara på hur mina 10 förväntningar på mitt utbyte faktiskt blev.

På min lista så var nummer sex att lära mig om entreprenörskap på en inspirerande arbetsplats och nummer sju att få lära mig om entreprenörskap på en av världens bästa skolor.

Att läsa kurser i entreprenörskap på NUS Business School har varit olikt allt annat jag någonsin pluggat förut. Även om jag inte reflekterade så mycket över det när jag sökte kurserna så är de verkligen ett bra komplement till de annars ganska tekniska och inriktningsspecifika kurserna som jag läst på KTH.

Jag ska inte ljuga: att jobba heltid och plugga heltid samtidigt har bitvis varit ganska krävande. Speciellt i början när man var ovan och precis allt i ens omgivning var nytt. Landet var nytt, miljön, kulturen, hemmet, vännerna, ens rumskamrater osv. MEN, det har varit otroligt givande och framförallt kul att få kombinera kurser och ett entreprenöriellt arbete. Jag skulle alla dagar i veckan göra om det.

Att få jobba i en start-up hub i en utav världens ledande städer för entreprenörskap har också varit så sjukt när jag tänker på det. Det sjukaste är nog att man vänjer sig så snabbt och inte tänker på hur coolt det faktiskt är (om ni fattar). Men när man tänker på det så är den här möjligheten helt jäkla fantastisk. Jag har träffat så otroligt inspirerande och kunniga människor genom jobbet och lärt mig en hel del. Inte bara teoretisk kunskap men även en massa saker om mig själv.

Tre lite mer allmänna saker jag lärt mig om entreprenörskap är:
1. Entreprenörer är ”normala” (men jäkligt hårt arbetande) människor.
2. Utförandet är nästan viktigare än själva idén.
3. Att inte dela med sig av sin idé är många gånger väldigt dumt. För det är just genom att prata med andra som man kan få extremt bra inputs och verkligen få se om det problem man försöker lösa verkligen är ett upplevt problem bland gemene man.

Som avslutning på programmet ska alla vi i kollektivet ikväll ut och äta en avslutningsmiddag med programrektorn och allas handledare.

Nu när man klarat alla kurser, haft sista redovisningen, inser att man får sommarlov om två dagar (TVÅ dagar!), ska ut och äta trerätters och hört att det är free-flow på restaurangen så känner man bara såhär:

Alltså vi är verkligen klara!

Profilbild
Jag heter Michelle Jeng och är en matglad, pratglad och allmänt taggad tjej som går mitt första år på masterprogrammet Real estate and costruction management. I vår tar jag dock en liten paus från Stockholm och KTH och sätter mig på ett plan mot Asien för att ta del av det entreprenöriella utbytesprogrammet iLead. Detta innebär att jag kommer att bo och studera i Singapore på universitetet National University of Singapore. Jag kommer även att få göra en praktik på ett startupföretag vid sidan av studierna. Så om ni är sugna på att veta mer om hur det är att både plugga, leva och pröva arbetslivet i en helt annan kultur tycker jag att ni ska läsa min blogg när jag är borta.