Expectations vs Reality – this sums up this semester

Jag avslutar mitt bloggande här på utlandsbloggen med de tre sista förväntningarna (från min 10 förväntningar lista) jag hade på mitt utbyte.

8. träffa nytt folk och skaffa vänner för livet
Att bo i ett kollektiv har verkligen varit helt nytt för mig och att få göra denna resa med likasinnade KTH:are har verkligen varit kul. Just eftersom jag fått lära känna åtta underbara människor som jag kanske annars inte hade hittat i KTH-vimmlet.

Nästan hela gänget.

Det kommer verkligen kännas tomt att komma hem till min tomma etta. Det kommer speciellt kännas helt otroligt tomt att gå och lägga mig i mitt rum utan min roomie, Melissa. Som har kommit att bli en utav mina närmaste vänner.

När jag lämnade lägenheten i Singapore så följde Melissa med mig ut till taxin och vinkade av mig. Även fast jag vet att jag kommer se henne typ i Nymble om någon månad (eller typ när Erik Lundin har sin nästa spelning i Stockholm) så kändes det bajs att lämna sammanhanget som vi har fått vara i tillsammans..

När taxin lämnade Leoni Hill Road och började köra mot flygplatsen och Backstreet boys spelades på radion (inget skämt) och solen var påväg upp och Marina Bay, China town etc. swishade förbi så kunde jag inte hålla igen tårarna.. Det var liksom slut med everyday sleepovers, sova alldeles för sent, vakna alldeles för tidigt, klämma in resor som egentligen inte hinns med, ha helgöverraskningar för varandra, lyssna på helt random musik som ingen annan förstår sig på och skratta alldeles för högt alldeles för ofta.

Jag och Melissa.

Förutom de fina människorna som jag bott med så har jag kommit nära kollegor och fått nya vänner både från skolan och utanför skolan.

Jag och kollegorna.

9. få leva i en helt ny miljö och kultur
Det finns många likheter men ändå ganska många olikheter mellan den svenska och den Singaporianska vardagen. Och det är häftigt hur snabbt man som utbytesstudent anpassar sig till den nya miljön och kulturen man befinner sig i. Jag har ju nämnt tidigare i bloggen att man verkligen skaffar sig en vardag på sitt utbyte. Med detta kommer ju såklart att man tar upp en massa nya beteenden och vanor.

Här kommer tio beteenden/vanor jag har snappat upp under mitt halvår i Singapore:

1. Jag går aldrig hemifrån utan en vattenflaska, ett paraply och en kofta i min väska.
  2. Jag har börjat ”Chope a table” när jag är ute och äter. Vilket kort och gott innebär att jag paxar ett bord innan jag går och beställer min mat genom att lägga ett paraply, en näsduksask, mitt passerkort, mitt busskort, min vattenflaska eller liknande på bordet.
  3. Jag tycker det är helt okej att mina kläder luktar Thirsty Hippo, som är min moister absorber som jag har i garderoben (Så att mina kläder inte möglar..)
  4. Jag har vant mig vid att frysa inomhus och har vant mig vid att ha tjocktröja utomhus.
  5. Jag tycker att en lunch för 10 dollar är dyrt.
  6. Jag tycker att Singlish är helt naturligt och har till och med börjat använda mig utav ordet ”paiseh” när jag ber om ursäkt för något, jag lägger till ”lah” i slutet på meningar och jag säger ”can” istället för okej.
  7. Jag har glömt hur man pantar burkar.
  8. Jag har glömt hur man lagar mat.
  9. Jag äter kaya toast till frukost, mellanmål och ibland till kvällsnacks.
  10. Jag har slutat att referera till årstider när jag pratar med folk.

10. lära mig nya saker om mig själv
”Stepping out of my comfort zone” skulle verkligen passa som denna resas titel..
Att komma till ett helt nytt land, bo med helt nya människor, skaffa sig ett nytt jobb och börja i en ny skola, krävde att jag i början hela tiden stepped out of my comfort zone. Under detta halvår så har just det lett till att jag har lärt mig nya saker om mig själv, vilket varit otroligt självutvecklande. Det som varit förvånande för mig är dock hur sjukt snabbt man anpassar sig till en ny miljö och ett nytt sammanhang.

En av de bästa lärdomarna från detta halvår är att man verkligen kan om man verkligen vill och att ibland så ska man inte vara rädd för att göra saker som känns lite läskiga (som typ det här utbytet kändes för mig i December förra året).

Dessa förväntningar passar rätt bra att avsluta med, då jag tycker att dessa punkter faktiskt sammanfattar mina 6 månader i Singapore rätt bra.. Ett halvår där jag har träffat en massa roliga och inspirerande människor och vänner för livet. Ett halvår där jag verkligen har levt ett vardagsliv i en extremt spännande och underbar stad. Ett halvår där jag inte bara har lärt mig nya saker pluggväg utan faktiskt även en massa om mig själv.

Jag hade ingen aning om att en utbytestermin kunde lämna så mycket avtryck i ens liv som det faktiskt har gjort. Med detta sagt så tackar jag för mig och min tid här på bloggen. Jag hoppas verkligen att alla ni som funderar på att åka på ett utbyte gör det. Ta vara på den underbara chans det faktist är att få se nya delar av världen, att lära sig ny kunskap och att lära känna sig själv!

Tack!

Ps. Jag svarar gärna på frågor om KTH-NOC programmet på mjeng@kth.se eller pratar utlandsstudier i övrigt över en kaffe på nymble.

Profilbild
Jag heter Michelle Jeng och är en matglad, pratglad och allmänt taggad tjej som går mitt första år på masterprogrammet Real estate and costruction management. I vår tar jag dock en liten paus från Stockholm och KTH och sätter mig på ett plan mot Asien för att ta del av det entreprenöriella utbytesprogrammet iLead. Detta innebär att jag kommer att bo och studera i Singapore på universitetet National University of Singapore. Jag kommer även att få göra en praktik på ett startupföretag vid sidan av studierna. Så om ni är sugna på att veta mer om hur det är att både plugga, leva och pröva arbetslivet i en helt annan kultur tycker jag att ni ska läsa min blogg när jag är borta.