Hoppa till innehåll

Saker som kan vara bra att packa med och saker som är helt onödiga

Såhär i efterhand kan man ju konstatera att en hel del av det man hade med sig kom hem orört. En del skickades hem med vänner redan efter någon månad. Och en del fick skickas ned med vänner allt eftersom. Det är med andra ord inte alls lätt att packa allting man behöver under ett halvår i en enda resväska. Men det kanske det inte heller var någon som trodde.

Men så jag tänkte att jag skulle tipsa lite om saker som jag behövde och vad jag absolut inte behövde. Visst, det är ju helt olika beroende på vart man ska åka förstås, men det kanske kan hjälpa någon stackars själ.

Vad jag då absolut INTE behövde under våren i Milano:

  • Höga klackar – När man redan är 177 cm och i princip lika lång eller längre än den genomsnittlige italienaren (har typ sett kanske totalt fem långa italienare under hela våren, tacka vet jag svenska killar), kan det lätt bli så att man blir ett huvud (eller två) längre än hela dansgolvet om man råkar ta på sig alldeles för höga klackar en utekväll. Kan ju vara användbart ibland, typ på konserter, men på dansgolvet är det inte jättenice faktiskt. Så mina 13 cm-klackar skickades hem ganska snabbt, och byttes istället ut mot fler sneakers.
  • En massa tjocka tröjor och jackor – Det räcker med typ en jacka och två tjockare tröjor. Av två anledningar: (1) Du lär shoppa en hel del (även om du intalat dig själv innan att du absolut inte ska göra det – Tack shopping-sponsor Jennifer för att du lyckades så bra med att hindra mig från att köpa allt jag ville ha…………). (2) Det blir varmt fort. Även om det är ganska kyligt i slutet av februari och en bit in i mars så blir det sen väldigt snabbt varmt. Det var dock en liten kölddipp sen i april tror jag det var, så skicka inte hem alla varma tröjor direkt (det gjorde jag och fick istället köpa nya……).
  • Sängkläder, handdukar osv – Beroende på hur du ska bo så brukar det oftast ingå. Och gör det inte det så är det väldigt lätt att åka till IKEA och köpa på plats (det finns tre stycken IKEA i närheten av Milano). Det är inte värt att slösa dyrbar plats i resväskan för sådant.

 

Och saker som kan vara bra att ha med sig ändå (vissa saker hade jag, andra upptäckte jag att jag behövde senare):

  • TORRSCHAMPOO – Jesus, det går typ inte att få tag på i Milano. Som tur var (torrschampoo-addict som jag är) så hade jag med mig tillräckligt många så det räckte tills den första personen kom och hälsade på och sedan fick jag ned typ 10 stycken flaskor till med vänner. så jag är faktiskt lite nöjd över hur bra jag räknade, för den sista flaskan tog slut på flygplatsen på vägen hem. Men på riktigt, det går knappt att få tag på. Så gör plats åt det i väskan. Du kommer inte ångra dig.
  • Sköna skor– Man går väldigt mycket i Milano. Så sneakers är ett måste. Tro mig, du vill ha sköna skor. Alltid. Ta det från en som skulle gå in ett par nya skor (typ ballerina), fick skavsår 50 meter från lägenheten, vägrade gå tillbaka och byta skor för det skulle slösa tid, fick stanna på supermarketen 200 meter från lägenheten och köpa skavsårsplåster, det hjälpte inte så fick ännu mer skavsår, fick till slut ta av skorna och gå barfota, fötterna var helt trasiga, fick åka kungastol för jag kunde knappt gå, lyckades ändå ta mig igenom en hel utekväll, hade så mycket skavsår att jag inte kunde ha vanliga skor på flera dagar så fick gå runt i tofflor, till slut fick jag skavsår av tofflorna istället. Det tog ärligt talat veckor innan mina fötter var helt läkta. Så: Ha sköna skor.
  • En omvandlare från jordat eluttag till ojordat – Det finns nämligen knappt några jordade uttag i Milano och jag fick panik ett tag i början och undrade hur jag skulle ladda min dator. Alternativt köp på plats. Men det kan behövas i alla fall.
  • Skohorn – Jag använder alltid skohorn. Så det var en ganska självklar grej att packa ner för mig. Men det verkar inte vara något italienare använder, så brukar du använda det – ta med ett.
  • Powerbank – Kan inte sägas för många gånger. Man behöver en powerbank. Jag har alltid en i väskan, för du vill inte stå där utan batteri på telefonen och undra hur du ska ta dig hem (tänk i början innan man lärt sig vilken spårvagn man ska ta hem). En kväll hade jag 1 % batteri på telefonen och vi vet ju alla hur mycket batteri google maps drar. Jag var ensam och var inte helt hundra på vart busshållplatsen låg. Till saken kan ju tilläggas att jag faktiskt hade en powerbank med mig, den var bara urladdad för alla andra hade använt den under kvällen. Det löste sig till slut för jag lyckades beställa en uber med det lilla batteri jag hade kvar. Men, ha alltid en powerbank med dig. Punkt.
  • Kortlek – Det finns väl ändå inget bättre än att ohejdat spela ölspel i timmar på en förfest? Nej, exakt. Och det är mycket roligare med en riktig kortlek än ett digitalt spel på telefonen. Och visst, du kan säkert hitta kortlekar där, men när killarna köpte en kortlek i Milano upptäckte de sen att kortleken bara hade typ 40 kort. Det var alltså en ”40-korts-kortlek”. Om någon vet vad det är meningen att man ska använda den till så kan ni väl upplysa mig?
  • Europa-försäkringskort – Speciellt viktigt om man är jordnötsallergiker och råkar äta någonting med jordnötter i så man får andnöd och måste åka akut in till sjukhuset med ambulans. Väldigt smidigt ändå med det kortet då. Även om själva sjukvården inte var den effektivaste jag varit med om. Och deras språkkunskaper var extremt bristfälliga. Men vad kan man förvänta sig liksom?

Ja, det är väl lite saker jag kan komma på bara såhär. Annars är en bra grej att tänka på också att köpa bra tvättmedel där. Vet inte om det är vattnet eller tvättmaskinerna men kläderna blir gärna urtvättade fort, speciellt svarta kläder (och ni som känner mig vet att jag nästan enbart använder svarta kläder och gärna inte vill ha dem grådaskiga). Så jag köpte ett tvättmedel som skulle få svarta kläder att bli svartare. Vet inte om det funkade hundraprocentigt, men jag tyckte i alla fall inte att de blektes så mycket. Bara ett tips.

Ja, det var väl det.

Ciao!

Jag kände att det var dags för ett miljöombyte, så i vår lämnar jag mitt älskade KTH ett tag och beger mig mot varmare breddgrader för att spendera terminen i fantastiska Milano! Där kommer jag läsa stadsplanering på Politecnico di Milano (här på KTH läser jag Samhällsbyggnad med en master inom Hållbar samhällsplanering och stadsutformning) medan jag försöker insupa allt vad den italienska kulturen har att erbjuda. I min blogg kommer ni kunna läsa om allt ifrån om hur många spelningar/konserter man kan hinna med på ett halvår till långa utläggningar om vilken pizza som faktiskt är Italiens bästa och vilka italienska byggnader vi borde inspireras av inom den svenska arkitekturen. Plus givetvis en himla massa bilder av all fantastisk mat jag kommer att få uppleva!