Att överleva finals week

Jag skriver nu mitt första blogginlägg från Sverige sedan augusti – igår landade jag i Stockholm efter fler än 20 timmar på resande fot från Urbana-Champaign. Denna omställning känns inte så extrem som den nog kan göra för många utbytesstudenter; för det första eftersom jag åker tillbaka till Illinois om exakt en månad (så det blir ju bara en temporär omställning), och för det andra eftersom jag är van vid ett konstant flippande mellan Sverige och USA efter min kandidat i Florida. Därför handlar detta inlägg inte om att hantera omställningen tillbaka till den svenska kulturen, utan att hantera det (ofta) sista du måste klara innan hemresan: finals week.

Relatable. (Klicka för bildkälla.)

Okej, sluttentor har vi hemma på KTH också. Men det är lite skillnad i USA. För det första följer de flesta skolor (inklusive U of I) ett terminssystem, inte ett periodsystem, som KTH. Därför har man ofta 5-6 sluttentor samma vecka, för alla terminens kurser, istället för 2-3 som man oftast har per period på KTH. Nackdel #1, alltså.

Men här kommer genast fördel #1: sluttentan är inte enda chansen du har att få ett bra betyg. En av mina favoritsaker med college i USA är att man har så många möjligheter att visa framfötterna; man blir betygsatt på delprov, läxor, inlämningar, projektarbeten – ja, även närvaro. Smaken är dock som baken, och för vissa (speciellt svenskar som blivit vana med att själva få lägga upp sitt pluggtempo) är denna konstanta arbetsbelastning med läxor och förhör ännu en nackdel.

För att jämna ut ställningen så finns det faktiskt en till fördel med det amerikanska sluttenta-systemet: sluttentan är inte alltid en sluttenta. Det kanske inte är en regel i Sverige heller, men den här terminen på U of I hade jag istället två projekt, ett muntligt prov och två presentationer – ingen skriftlig tenta. SÅ SKÖNT – en av mina kurser hade inte ens ett slutarbete. Visst är grupparbeten och presentationer stressmoment i sig, men inte på samma sätt som skriftliga tentor, tycker jag. Därför är finals week stressig, men inte lika så som tentaveckorna på KTH. Tycker jag.

Med detta system (som liknar hur vi svenskar hade det i gymnasiet) tycker jag att det är något enklare att få bra betyg i USA – kanske inte om man jämför nedlagd tid, men definitivt om man jämför mängd stress… speciellt de sista veckorna av terminen. Tyvärr får du inte räkna med betygen från utbytet i ditt snittbetyg från KTH (bara kurserna i sig, och deras högskolepoäng), men det är ändå bra att veta hur man bäst lägger upp sin planering för att slippa stressen före och under finals week. Därför är mitt slutgiltiga tips för hur man överlever finals week:

Ansträng dig redan från första lektionen, så blir inte finals week ett sådant helvete.

Gör läxorna, ta anteckningar, och lär känna läraren. Det kommer att ge dig ett rejält försprång inför finals week: istället för att behöva 60% på sluttentan för att få godkänt kanske du bara behöver 30% – eller så kanske du inte behöver ta tentan alls (ja, det har hänt mig, mer än en gång). Det ska börjas i tid, säger jag klyschigt, och menar det verkligen. Du kommer att tacka dig själv (och kanske till och med mig?) i slutändan.

Nu hörs vi nog inte igen förrän efter jul, så jag får önska er alla en GOD JUL! Håll utkik för några sista sammanfattande blogginlägg om min termin den kommande veckan 🙂

God bless Santa.