Att blicka tillbaka

Hej! Vad kul att du klickat dig in till just detta blogginlägg – mitt allra sista!

Jag tänker inte försöka dölja det; det har inte varit lätt att komponera det här inlägget. Jag har kommit på mig själv med att skjuta på skrivandet, vilket ni kanske har märkt, då mitt senaste inlägg lades upp för nästan tre veckor sedan. Jag har aldrig gillat att säga hejdå, och det här blir väl som mitt virtuella hejdå till Utlandsbloggen, min utbytestermin, och er läsare… Jag låter säkert alldeles överdrivet blödig, men det är min ärliga känsla. Nu har jag (bevisligen) tagit mig i skinnet och bitit i det sura äpplet, som faktiskt inte visade sig vara så surt som jag trodde. Att se tillbaka på den gångna terminen i Illinois har snarare varit sött – om än bittersött.

Precis innan hela detta äventyr började, på flygplatsen, medan jag satt och väntade på mitt flyg som skulle ta mig till Illinois för första gången, satte jag mig och skrev ned vilka förväntningar jag hade på min utbytestermin. Medan de flesta stämde ganska väl så var jag ute och cyklade med andra, när jag förväntade mig…

 1. En ganska liten stad, men med häftigt studentliv. Efter att ha pluggat på FIT (4,000 elever) och på KTH, mitt i Stockholm, väntar jag mig en riktig studentstad med U of I’s 40,000+ studenter!
  Stort JA! Med U of I’s fyrtiotusen elever kretsar staden Urbana-Champaign verkligen kring universitetet, och det händer saker varje dag – vare sig man är intresserad av att festa, gå på klubbmöten, se seminarier, bowla, få gratis måltider…
 2. Ett något varmare klimat än Sverige, men med minst en snöstorm!
  Ja men nej. Vi hade ett klimat likt en underbar svensk sommar hela vägen fram tills slutet av oktober, innan det plötsligt blev höst. Men till vår (speciellt min mexikanska rumskompis Palomas) besvikelse blev det ingen snöstorm alls, endast några sorgliga, pyttiga snöflingor som singlade ned några minuter på en eftermiddag. Istället snöade det i Palomas hemstad Monterrey, för första gången i hela hennes liv… Medan hon var i Illinois. Hon var något bitter.
 3. Flera resor… till Chicago, Orlando, och gärna mina kompisar i NYC och min kusins familj i LA! Jag förväntar mig ett ganska strikt schema med obligatoriska lektioner, men med helgerna lediga för upptäcktsresor 🙂
  Check, check, check, and check – and then some! Jag fick möjlighet att resa ännu mer än vad jag trodde. Friheten i att inte alltid ha tennisträningar på helgerna (som jag alltid hade med varsitylaget på Florida Tech) tog jag verkligen nytta av och reste över hela landet – både för nytta och nöje; golf och tennistävlingar… Se mina smultronställen i rött nedan!
  Avigsidan av detta globetrotter (Amerikatrotter?)-beteende var istället att jag inte fick så många helger att tillbringa på campus som jag egentligen hade velat. Där hjälper det att jag åker tillbaka till U of I i vår – denna gång vill jag utforska mer av staden, nu när jag kan bocka av många av landets andra storstäder från min ”bucket list” 🙂 Däremot tänker jag definitivt klämma in ett besök i Palomas hemstad och Jasmins utbytesstad Monterrey under våren – se den gröna nålen ovan!
 4. Lite mindre ”college som på film” än när jag började min kandidatexamen på Florida Tech – mer häng och mindre party…
  Ja, jag lyckades hålla mig undan från det galna collegefestandet, och det var ganska skönt. Vi var med på de mest intressanta temakvällarna och upplevde stadens nattliv, men för det mesta myste vi med bio eller filmkvällar med bakning när vi fick en ledig kväll. Underbart och utsökt!
 5. …men lika mycket minglande och träffande av folk både från Illinois/USA och resten av världen! Jag går gärna med i några grupper på skolan för att engagera mig och träffa ännu fler.
  Visst blev det så! Det började med Global Casa – vårt hus med en amerikan, en mexikan, en kines och en svensk (och en Bellman?) – och fortsatte med nya vänner från lektionerna, tennislaget, golflaget, Positive Illini… Det blev visserligen ingen quidditch för mig och Paloma, men det kan jag nog överleva med.
 6. Komma väl överens med mina rumskompisar från USA, Kina, och Mexico, så jag trivs i mitt boende!
  Det kan bli riktigt jobbigt om man inte klickar med sina rumskompisar; det har jag varit med om tidigare, och säkert många av er med. Så vad skönt det var att det inte blev så med Xochitl, Paloma och Zhuyun! Global Casa blev en härlig safe haven – och det var säkert därför en mus/råtta (ännu oklart) bestämde sig för att joina partyt i slutet på terminen…
 7. Göra riktigt häftiga saker för mitt exjobb (åtminstone börja så smått nu på hösten för att sen köra fullt ut på våren)!
  (Det blev det där inom parentes.) Ni fick kanske inte se så mycket av mitt exjobb på PSYONIC, företaget med den tankestyrda protesen – men jag var där! Lärde mig att löda, monterade ihop delarna till den elektriska stimulatorn, skrev kod till mitt projekt och planerade experiment… Mycket smått förberedande inför en fullspäckad vår, helt enkelt!
 8. Utveckla min spanska med de två spanskakurserna jag ska läsa (kanske inte lika mycket som Jasmin i Mexico, men ändå 😉).
  ¡Sí, sí, claro! 😉 Det var jättekul att komma igång med spanskan igen. Efter att ha haft lektion varje vardag och messat på spanska med Paloma flyter det på bättre än förut – och jag är så sugen på att tillbringa några veckor i ett spansktalande land! Om jag ändå hade en till termin kvar, då jag kunde åka på utbyte igen…
 9. Spela mycket tennis, förhoppningsvis på skolans Club Tennis Team – uttagningar om några veckor!
  Ja jisses – det blev ju inte bara en klubbsport för mig, utan två! Om veckorna hade vi tennisträningar nästan varannan dag, och på helgerna blev det ofta golf, träning eller tävling! Det var högt tempo… och SÅ kul!
 10. Prova Chicago style pizza! (Men förhoppningsvis inte för många…)
  Hehe, ja det gjorde jag… och Chicago style hot dog! Det blev två ”deep dish pizzas” i slutändan. För få, faktiskt.
 11. Och sist men inte minst… MASSA MAJS. Det är det jag förstått från mina samtal med min rumskompis som ska börja sitt fjärde år på UIUC: Urbana-Champaign = majsfält. Nackdelen? Kanske lite mindre drag än Stockholm. Fördelen? Gratis majs 😉
  Haha, tänk att denna förväntning – som skulle vara ett sånt säkert vad – visade sig vara den mest felaktiga av de alla. Jovisst, vi gick på Sweet Corn Festival (och fick betala för majskolvarna – kan ni tänka er?!), men tydligen så är nästan all majs i Illinois till för djurföda eller andra områden – inte för människor! Att de får suktas så!

Ja, tänk att jag hade så övergripande bra förväntningar, men ändå aldrig hade kunnat se framför mig exakt vad jag skulle få uppleva under höstens gång. Det har varit så kul att försöka sammanfatta allt möjligt här – tack för att jag fick dela med mig av mitt USA-äventyr här på Utlandsbloggen med er! Jag hoppas att det har inspirerat och övertygat några av er att våga ta steget och resa till ett annat universitet i något av världens alla hörn. Till slut säger jag nu hejdå till Utlandsbloggen, min utbytestermin, och er läsare med mina bästa minnen från hösten, ackompanjerat av en klämmig trubadur – som faktiskt gör mig varm i kroppen och ger mig ett leende på läpparna. Tänk om jag aldrig hade åkt på utbyte.

 Titta i fullskärm och på högsta kvalité!

God bless America – over and out.

//Jessi

En kommentar till “Att blicka tillbaka”

 1. Så roligt det varit att läsa din blog och ta del av allt spännnade du upplevt den här terminen i Illinois. Vilken inspiration för alla som funderar på att studera utomlands! Varmt lycka till när du nu återvänder till Illinois den här våren för ditt arbete på PSYONIC 🙂

Kommentarer inaktiverade.