Födelsedagsfirande & dykning i Goa

Hej!

Förra veckan blev det inte särskilt många uppdateringar, min ursäkt är att jag fyllde år och unnade mig själv en lång-weekend i Goa bortkopplad från omvärlden.

En utav mina favorit aktiviteter jag alltid försöker passa på att göra så fort jag har möjligheten är att dyka. Jag tog min dykarlicens när jag var 14 och har sedan länge planerat att resa runt och dyka en del i Indien då det ska finnas några riktigt bra dykplatser här. Men som dyk-intresserade känner till kan det ofta vara så att de bästa dykplatserna är på djup längre ner än 18 meter och för att dyka på de djupen behöver man en ”PADI Advanced Open  Water Diver” licens. PADI är världens största utbildningsorganisation för sportdykare och erkänd runtom i princip hela världen. Så innan jag reser till de riktigt bra dykplatserna i Indien tänkte jag skaffa den licensen så att jag kan fokusera på spännande dyk väl på plats. Med det motiverar jag mitt beslut till att resa till Goa, där sikten i vattnet inte är fantastisk, men där de närmaste dykskolorna sett från Mumbai finns.

Eftersom jag alltid är ledig på fredagar kunde jag påbörja resan redan på torsdag kväll och kom fram kl 09:30 på fredag morgon. Trots att jag fyllde 26 på fredagen så väckte ingen på tåget mig med tårta och presenter… Däremot fick jag frukost på sängen beståendes av nylagad omelett och chai, så jag var mer än nöjd. Fredagen var helt oplanerad för min del så efter att jag checkat in hyrde jag en skoter och körde 1.5 timmar norrut till Arambol, en strand jag blivit tipsad om. Arambol Beach är dit hippies, ”hippies”, bohemer, backpackers och vagabonder åker för yoga, god vegansk mat och fest. Jag var bara där i några timmar men planerar redan att åka tillbaka och stanna längre. Området där jag bodde denna gång hette Candolim och ligger i centrala goa. Det är där de stora hotellkedjorna har sina komplex därför var det väldigt exploaterat och inte så jätte spännande, dock nära till dykskolorna.

Lördagen och söndagen började tidigt, 08:00 skulle jag redo vid dykcentret, så både fredag och lördag kväll tog jag det lugnt. Dykningen var bra uppstyrd; jag hade en personlig instruktör som tålmodigt gick igenom allt jag skulle lära mig och vad jag borde kunnat. Det var ungefär 7-8 år sedan mitt senaste dyk så behövde repetera en del… Då dykplatserna låg i närheten av två  flodmynningar är sikten sällan bättre än 5 meter under vattnet, däremot fanns det gott om exotiska fiskar. Vi dök mest i en bukt vid ett 30m långt vrak kallat ’Suzy’s Wreck”. Häftigast var nog att se en scorpionfish / drakhuvudsfisk som är otroligt vacker, välkamouflerad och giftig. Om man inte ser sig för och blir stucken på fel plats är fiskens nervgifter dödligt.

Arambol Beach
Påväg tillbaka från Arambol beach stannade jag för solnedgången över Chapora floden
Båtarna innan avfärd mot dykplatsen
Det tog 1 timma och 15 minuter att ta sig till vraket där vi dök

En krabba hade lyckats hålla sig fast på en tamp hela vägen ut till dykplatsen.

Efter söndagens dyk tog jag kvällsbussen tillbaka till Mumbai eftersom tågen var fullbokade. Bussresan var inte lik någon annan bussresa jag gjort förut då det var en ”2 + 1 AC Sleeper Bus”, vilket är vanligt för långdistansbussresor. Bussens saknade helt säten, säkerhetsbälten och toalett, istället fanns en korridor fylld av madrasser / sovplatser separerade med gardiner. Jag fick helt ok sömn och kom fram till Mumbai ungefär 13 timmar efter avgång relativt utvilad. Efter att ha provat både buss och tåg är tåg helt klart att föredra, mycket mer bekvämt för ungefär samma pris! Däremot måste man vara ute i bättre tid för att få plats på tågen.

Insidan av bussen
Sovplats för två!

Nu börjar detta bli alldeles för mycket av en rese-blogg! Jag ska göra mitt bästa denna vecka genom att prata mer om studierna och studentlivet!