Varför jag valde Chile

Det här med att välja utbytesland kan nog vara både svårt eller också väldigt enkelt. För min del så visste jag vad jag ville ha ut av utbytet, men inte exakt vart jag ville åka. Sydamerika är en stor kontinent, skulle det bli Argentina, Chile eller Peru? Eller kanske Mexiko för den delen?

Men så åkte jag på en sommarforskarskola sommaren 2016, och där träffade jag en finländsk doktorand som hade gjort utbyte i Santiago. Han var väldigt nöjd med sin upplevelse och berättade om öknar, rymdsamarbeten, berg och festkvarter.  Det avgjorde saken och ett år senare var jag på väg. Låt oss ta en titt på de tre anledningar som låg till grund för mitt val.

1. Spanska

Med en mamma från Argentina och släktingar som bor där hade jag länge velat lära mig att prata språket ordentligt. Jag hade visserligen läst spanska innan, men min nivå var inte särskilt bra. Utbytet kändes som den perfekta möjligheten att äntligen lära mig att prata. Att chilenare är kända för att tala dålig spanska med mycket slang var något jag fick höra först när ansökan var inskickad.

2. Ett nytt land långt, långt bort

När jag funderade jag på att åka till Argentina var det för att det skulle vara nära till familjen, men å ena sidan hade jag redan varit där. Chile däremot var både nytt och spännande. Att det dessutom ligger så pass långt bort från Sverige som det gör var något som lockade mig väldigt mycket. Jag ville testa att bo i en helt ny kultur och verkligen se något annat än Europa. I Santiago kan du gå på salsalektion mitt i gatan, köpa färskpressad juice för 13 kronor och se snötäckta berg mitt från stan. Helt klart något annat än Stockholm det!

Från min första kväll i Santiago i slutet av juli.

3. Världens bästa teleskop

Inom rymdbranschen är Chile berömt som platsen där världens bästa optiska teleskop finns. Atacamaöknen i Chile är världens torraste plats, och erbjuder fantastisk stjärnskådning. VLT, ALMA och La Silla är tre exempel på teleskop man kan besöka. Kombinera utbyte med rymdturism? ¡Si, por favor!

Very Large Telescope (VLT)

När jag slog ihop allt detta kändes Chile verkligen som det perfekta valet, och hittills är jag väldigt nöjd. Jag är så glada att min spanska verkligen har förbättrats. Från att knappt kunna fråga frågor på lektionerna har jag kunnat assistera på dykkurser med enbart spansktalande elever här i Honduras. Ännu bättre är att jag fortfarande har ett halvår kvar för att fortsätta öva!