En dag i livet som Divemaster Trainee

Glad torsdag på er!

Det här inlägget skulle egentligen publicerats förra veckan, men på grund av dålig uppkoppling lyckades jag aldrig ladda upp bilderna. Nu är jag på flygplatsen i San Pedro Sula i Honduras, och här har de någorlunda bra wifi! 


Om en vecka ska jag sätta mig på färjan härifrån för att ta mig tillbaka till Chile. Vår termin ska enligt planerna starta den 12 mars, men jag har hört rykten om eventuella strejker. Välkommen till Sydamerika. 

Nåväl, tills dess fortsätter jag att njuta av sol, värme och dykning här på Útila i Honduras. Jag tänkte visa er hur en mer eller mindre vanlig dag ser ut. Kursen jag gör heter PADI Divemaster och är den första kursen man gör för att jobba professionellt med dykning. En divemaster jobbar främst med att leda dyk och dykare, antingen i vattnet eller från ytan. Jag tog en bild i timmen under en dag för att visa vad jag gör. Häng med!

06.00

Om man är med på morgonbåten är det samling 06.15 nere vid bryggan.  Det innebär att mitt alarm ringer 05.50, jag byter om till badkläder och ser till att jag har med mig solskydd, handduk, loggbok och divemastermanualen. Här står jag på trappan till huset jag och min schweiziske rumskompis bor i. Från vårt hus tar det 4 minuter att gå till dykcentret.

07.00

Väl nere vid bryggan förbereder vi i personalen dykbåten och packar kundernas utrustning. När vi är klara äter alla frukost ihop i restaurangen. Banansmoothie och ”veggie, egg and cheese sandwich” har blivit min standardfrukost. Yummy.

08.00

Efter frukost kommer kunderna. När deras utrustning är klar och vi har gått igenom dagens dyk är det dags att åka. Den här dagen skulle jag assistera på en kurs för räddningsdykare. Knäppte den här bilden på vägen ner för första dyket.

09.00

Ett vanligt dyk varar i cirka 45 minuter. Emellan dyken befinner man sig vid ytan för att kroppen ska kunna göra sig av med det kväve som blir kvar i vävnader när man andas komprimerad luft. Vi satte oss i fören av båten för att njuta av solen.

10.00

Vårt andra dyk innehöll fler räddningsövningar. Jag fick bland annat spela medvetslös dykare som hittas vid  botten. Efter det var det dags att börja åka tillbaka mot dykcentret.

11.00

Vi fick syn på delfiner på vägen! De tycker om att hoppa bredvid båten för att leka med tryckskillnaderna. Idag hoppade vi inte i för att snorkla, men andra dagar har jag haft möjligheten att snorkla med både delfiner och valhajar.

12.00

Är man med på eftermiddagsbåten som jag var idag är det samling klockan 12. Jag och divemaster traineen Adi skulle kartlägga en dykplats som en del av vår kurs. Vi satte oss för att läsa igenom avsnittet i boken och äta lunch.

13.00

Dagens tredje dyk! Vi simmade i ett speciellt mönster över dykplatsen och samlade uppgifter om väderstreck, djup och intressanta punkter. Jag tog kort på den här korallformationen för att senare kunna rita ut den på kartan.

14.00

Återigen dags för ett ytintervall. Vanligtvis dyker man med datorer för att ha koll på hur länge man får stanna på olika djup. Idag hade dock inte jag eller Adi någon dator med oss. Då måste man använda tabellen på bilden för att planera sina dyk.

15.00

Vi blev klara med att samla ihop information till kartan på vårt första dyk. Vårt andra dyk spenderade vi därför med att utforska grottformationer. Här är Adi på väg ut från en sådan formation.

16.00

Väl tillbaka vid dykcentret packade vi ur båten och sköljde av all utrustning. När vi var klara var jag sååå trött. Valde att lägga mig i en hängmatta för att lyssna på musik och se på när nattbåten förbereddes.

17.00

Blev kvar ett tag! Så småningom tog jag dock upp instruktörsmanualen för att förbereda mig inför morgondagen. Jag skulle leda dyk och ville gå behövde gå igenom allt jag behövde säga.

18.00

Jag och Adi hade bestämt oss för att träffas strax efter 18 för att rita kartan. Innan dess hann jag dock springa hem och duscha, lämna in tvätt och fånga solnedgången på bild.

19.00

Dags att rita kartan med hjälp av all data vi samlat ihop. Färgglada tuschpennor och rutat papper kom väl till hjälp. Här är den på väg att bli klar.

20.00

När vi var klara var det dags att spela frågesport i baren med ett stort gäng dykare och turister. Här skulle vi gissa konstnärer. Mitt lag satte 7/9 rätt!

21.00

När frågesporten var slut (vi hamnade på fjärde plats) sprang jag upp för att kolla schemat. Glömde ta bild, men här är schemat från en annan dag. Något kaotiskt, men rätt logiskt när man väl lärt sig.

22.00

I sängen! Handduk på tork och fläkten redo om det blir för varmt eller myggen för många. Efter en dag med fyra dyk är jag helt slut. När jag ligger i sängen brukar det kännas som det gungar precis som på båten. Nåväl, imorgon är det morgondyk igen så dags att släcka. God natt!