Kursval – en uppvisning i sydamerikansk organisation

Terminen drog faktiskt igång som planerat i måndags, men eventuellt kommer det strejkas senare.  Vamos a ver – vi får se, har inte helt oväntat blivit en av mina mest använda fraser i Chile.

Första terminsveckan här är alltid helt kaosig, speciellt för oss utbytesstudenter. Många av de nya studenterna kan inte logga in på skolans hemsida än, folk byter kurser hit och dit, vissa kurser godkänns inte, man vet inte riktigt vilka lektioner som går eller inte, kurser krockar schemamässigt och ingen verkar ha ett konkret svar på dina frågor. Så småningom ordnar det i alla fall upp sig!

Jag tänkte berätta lite om vilka kurser jag läser och har läst, samt vägen tills man faktiskt sitter på sin första lektion. Låt oss börja från början:

1. Woohoo! Ett nomineringsbesked.

Den 8 februari 2017 fick jag mitt beskedet att jag blivit nominerad till Chile för ett helårs studier. Jag ringde till mina föräldrar och någonstans mellan  lyckotårarna fick jag fram ”jag ska flytta till Sydamerika i ett helt år”. I juli satte jag mig på planet mot Sydamerika, och trots att jag redan läst en termin känns det ibland fortfarande overkligt att jag faktiskt är här.

2.  Redan innan man söker utbyte uppmuntras man att leta upp så rätt kurser finns där man vill åka. Det var rätt krångligt att hitta universitetens respektive kurskataloger och försöka förstå vad som motsvarade vad.  Exempelvis noterade min utbyteskoordinator att mitt andrahandsval i Argentina inte hade några fysikkurser. Men så småningom var det dags för möte med programansvarig på teknisk fysik. Tills det mötet hade jag fått fram den här kursplanen, och han godkände nästan allt.

Tredje året på teknisk fysik är nästan bara obligatoriska kurser, så det blev en del letande i kurskatalogen.

3. När jag väl kom till Chile och första skolveckan startade i augusti visade det sig att jag hade kurser som krockade i schemat. En annan kurs som jag tänkt läsa den här terminen gick bara förra terminen, så där fick jag också ändra om. Till slut landade jag på att läsa fyra kurser, men efter ett par ”uppe-till-klockan-2-inlämningar” i kursen mecánica estadística (statistisk fysik) bestämde jag mig för att hoppa av den. Landade till slut på de här tre:

”Bara tre kurser?” fick jag höra från många chilenare som ofta läser uppemot 6-8 kurser per termin. Men det var en hel del jobb med läxor i kvantmekanik varje fredag till exempel, och att kurserna är på spanska gjorde det inte lättare.

4. Så småningom passerade både tentaperiod och sommarlov. När det var dags att komma tillbaka till Chile förra veckan mailade jag handläggaren en gång till för att dubbelkolla allt. Då visade det sig att den kursen jag tänkte läsa som kandidatexamensprojekt (KEX) inte skulle gå den här terminen. Bara att sätta sig och leta igen! Varje gång man byter kurs behöver man dessutom maila KTH för att få den godkänd även därifrån. Just KEX är lite extra känsligt för det måste godkännas av programansvarig, samt passas ihop med en modul om innovation och yrkesetik. Till slut hittade jag ändå en lösning! Här är ett tidigt utkast på hur schemat skulle lösa sig:

5. Första dagen i skolan i måndags visade det sig att jag endast var registrerad på två av de fyra kurser jag ville ha. Jag försökte ändå gå på en lektion, men den visade sig vara inställd. Istället gick jag till utbyteshandläggaren men hon var inte på sitt kontor och ingen visste när hon skulle komma tillbaka. Kan ha resulterat i en sådan här snap:

6. Så, igår under onsdagskvällen, då visade det sig att jag äntligen är registrerad på allt och har ett fungerande schema!

Förutom de här kurserna läser jag även Introducción a la investigación II som projektkurs för mitt KEX. Det schemat sätts dock först nästa vecka tillsammans med de andra eleverna som ska göra projekt. Är mycket förtjust i det här luftiga schemat!

Slutsats: Det är inte alltid lätt att få till det med många obligatoriska kurser på ett utbyte, men i slutändan så löser det sig alltid.