Back to school

Idag är det precis som i Sverige röd dag här i Chile. 1 maj kallas för ”Día de los Trabajadores” (Arbetarnas dag). Redan i söndags när jag äntligen flyttade tillbaka till min lägenhet var det dock stora demonstrationer längs huvudgatan Alameda som var avstängd en lång bit. Jag bor på en tvärgata till Alameda och taxin fick ta en lång omväg för att kunna lämna av mig utanför mitt hus.

Imorgon ska jag äntligen tillbaka till universitetet för första gången på en månad! Jag har visserligen lämnat in lite programmeringsläxor och liknande de senaste veckorna, men imorgon ska jag gå på en lektion i min astronomikurs. Jag missade en kontroll i den kursen medan jag var på sjukhuset som jag trodde att jag skulle få göra när jag väl var tillbaka. Istället har det visat sig att tentan kommer ersätta det betyget, så där rök alla fördelar i den kursen.

Jag håller ju även på att göra mitt kandidatexamensarbete (KEX för alla icke KTH-invigda) den här terminen. I korta drag går projektet ut på att bygga en liten transistor med organiska molekyler. Tanken är att transistorn ska kunna utföra mätningar i rymden på exempelvis en satellit. Innan jag blev sjuk hade jag precis börjat komma igång med projektet, men sedan dess har det inte hänt särskilt mycket. På fredag ska jag hur som helst hålla min första presentation om arbetet. Kursen har möten varje vecka där några av de fem deltagarna presenterar vad de har gjort hittills och hur projekten fortskrider. Betyget i kurser sätts sedan på hur aktiv man är vid de tillfällen, slutrapporten, slutpresentationen och handledarens omdöme.

Utöver det så har det onekligen gått och blivit höst här i Santiago. Hösten i Santiago är mer olik den svenska än vad jag hade förväntat mig. Kyliga morgnar blir till varma eftermiddagar,  träden gulnar inte alls på samma sätt och det har fortfarande inte regnat sedan november. Hösten och vintern innebär också att smogen ökar. Kolla på de här bilderna från oktober v.s. igår:

Oktober 2017. Utsikten från balkongen bjöd på fantastiska solnedgångar
April 2018. Utsikten mot bergen har förvandlats till ett dis