Hoppa till innehåll

Ett och annat museum

Vi har strejk i ännu en vecka till, nya omröstningar sker på måndag. Däremot kommer lärare och personal numera in på campus igen, så igår fick jag se labbet där jag ska jobba med mitt KEX. Handledaren var supertrevlig och blandade info om labbet med hur det var att jobba i Japan i tre år, att hans fru älskade ordningen där och avslutade allt med att bjuda på kaffe och skicka 320 sidors bakgrundsläsning till vårt nästa möte.

I helgen däremot var det Día del Patrimonio de Chile som finns för att uppmärksamma Chiles kulturarv, historia och arkitektur. Jag och Nathalie passade på att besöka tre museum som alla ligger vid samma park för att lära oss mer.

1. Museo de la Memoria y Derechos Humanos

Tema: Mänskliga rättigheter och brotten mot dessa under Chiles militärdiktatur

Vi började här eftersom det är ett av Chiles mest välkända museum. Inne i museet råder det fotoförbud, men utställningarna börjar med att ta upp vad som hände den 11 september 1973 när militären tog över landet, och följer sedan tidslinjen framtill att landet åter blev en demokrati 1990. Tips är att betala 2000 CLP (~24 kronor) för en audioguide på engelska eftersom utställningarna annars består av mycket textmaterial på spanska. Ett viktigt och lärorikt museum. Mer info kan man hitta på deras hemsida: https://ww3.museodelamemoria.cl/

Betyg: 4/5

 

2. Museo de Ciencia y Tecnología

Tema: Teknik och vetenskap

Kanske har Tekniska museet i Stockholm skämt bort oss men varken jag eller Nathalie var särskilt imponerade av det här museet. Delvis var det väldigt litet och de utställningar vi hann se inte särskilt interaktiva. Massvis med barn dock, så vi var nog inte helt rätt målgrupp.

Betyg: 2/5

 

3. Museo Nacional de Historia Natural de Chile

Tema: Chiles variant av Naturhistoriska museet

Här inne kunde man se dinosaurieskelett, naturtyper och massvis med uppstoppade djur. Runt hela huvudsalen kunde man gå i en korridor och lära sig mer om olika biosfärer runtom i världen, se forskare jobba med restaurering och få veta mer om landets ursprungsbefolkning. Återigen mycket ”läsa på skyltar, titta på miljön och gå vidare”, men ändå helt ok. Bäst av allt var en meteorit som fanns i rymdrummet.

Den här valen hade döpts till Greta

Betyg: 3/5