Mottagning i latino version

I måndags kväll kom resultaten om att strejken förlängdes, så jag är fortsatt hemma och varvar plugg med att njuta lite av extra ”ledig” tid.  Även om det nu inte ges lektioner och alla kontroller är indragna  så har jag fortfarande en månad i skolan att ta igen, samt programmeringsläxor att göra. Och ett KEX, men i och med att labbet är stängt sitter jag fast på den punkten.

I fredags var jag dock på grillning med Comunidad Internacional Beauchef (CIB) som är den gruppen som har hand om mottagningen för utbytesstudenter för varje termin. Så här gick det till när jag kom hit i juli förra året!

Mig hittar ni längst till vänster i bild

Här står jag utanför nya byggnaden den 28:e juli förra året tillsammans med utbytesstudenter och chilenska studenter. Det här var fredagen innan skolstart och vi hade precis varit på ett informationsmöte om skolan och studierna. Jag minns att allt var på spanska och jag tyckte der var sjukt svårt att hänga med på all info (jag gick på det här mötet för den här terminen också och den här gången fattade jag faktiskt alls som sas!). Det var även första gången jag var på campus, och jag var grymt imponerad över hur modernt allt var. Sen insåg jag att  byggnaderna på andra sidan gatan också tillhörde campuset, de är däremot ganska gamla.

Efter att den här bilden togs gick vi till en restaurang där alla åt lunch ihop och man fick chansen att börja prata med folk lite mer. Alla utbytesstudenter blir tilldelad en fadder som kallas för madrina och padrino (gudmor/gudfar), men min var inte där den dagen. Överlag så varierade det ganska mycket mellan de olika studenterna hur engagerad deras respektive faddrar var. En del hade väldigt hjälpsamma faddrar som även hjälpte andra elever, medan andra inte hörde av sina alls. Efter lunchen fortsatte de som ville till en bar där vi fick testa den typiskt chilenska drinken terremoto (jordbävning). Den består av röd grenadine, billigt vitt vin som säljs på plastdunk och toppas med ananasglass. Det är en väldigt söt drink som det dricks massvis av under nationaldagen Fiestas Patrias den 18 september.

Terremotos med ananasglass på toppen. Evelina i grön jacka var här på utbyte förra terminen från Sverige, och kom att bli en av mina närmsta vänner.

Senare under terminen anordnades det diverse aktiviteter. Tyvärr blev skidåkningen inställd på grund av för lite folk (men jag och Nathalie hoppas hinna ta igen det i juni eller juli), men däremot var vi på studiebesök på presidentpalatset La Moneda. Här har presidenten sitt kontor, och militärkuppen 1973 startade med att palatset bombades av landets militär. När påven var och hälsade på i januari var det här han togs emot av presidenten. Det är en viktig byggnad för Chile både idag såväl som historiemässigt.

Från bombningarna den 11 september 1973
La Moneda idag
Gruppfoto från palatsets insida. Här kan man se presidenten stå på nyhetssändningar ibland.

Förutom det så har CIB anordnat dagsutflykter till bergen och stranden. Det mest återkommande eventet är dock att vi äter lunch ihop varje torsdag vid universitetet. Folk köper med sig mat eller har matlådor, och sedan brukar vi sitta på gräset och äta i solen. Dit kommer det även ibland folk som inte är med i CIB, så det är en möjlighet att prata med människor från hela universitetet.

Överlag har det varit lite svårt att hitta chilenska kompisar i kurserna, men från CIB har jag träffat några av de jag hängt mest med under min tid i Chile. Vi har dansat, lagat mat, gått ut, firat födelsedagar och diskuterat kulturskillnader ihop. I gruppchatten i WhatsApp kan man dessutom ställa alla frågor oavsett om det gäller var man hittar friluftsbutiker i Santiago, till vilka som ska gå ut en lördagskväll. Kort och gott en riktigt bra grupp som fått mig att känna mig väldigt välkommen i Chile!