¡NO es NO!

I fredags pluggade jag hemifrån eftersom alla mina lektioner var inställda på grund av strejken. I torsdags däremot skulle jag ha haft möte med en professor för att få se labbet där jag ska jobba med mitt KEX, men när jag kom till skolan möttes jag av det här:

Gamla delen av universitetet har tagits över av strejkande studenter som blockerar alla ingångar. Vid huvudentrén kunde man släppas in om man köade och registrerade sig, men däremot hålls alla professorer borta så de inte kan hålla i lektioner. Att universitet tas över av studenter på det här sättet har inte hänt sedan det var militärdiktatur i Chile fick jag höra av några studenter. Labbet jag skulle till ligger på gamla delen av campuset, så mitt möte blev helt enkelt inställt. Eller ah, jag mailade professorn och frågade hur vi skulle göra men jag har fortfarande inte fått något svar.

På staketen runtom universitetet hängde plakat och skyltar. Några av dem framförde sexistiska kommentarer som förekommit från lärare och studenter:

”Vi har alltid gjort det kvinnorna gör men mycket bättre” – meddelande i gruppchatt angående strejken
”Hur kommer hon inte ha en pojkvän om hon är så söt” – Lärare i engelska när vi var ensamma i klassrummet
”Gå och fråga honom! … skit, men förhoppningsvis om du hade kommit med mindre kläder” – Student till sin partner under övning

Sverige är ju känt att vara ett av världens mest jämställda länder, så oavsett vart man åker på utbyte kommer man nog få uppleva ökad sexism jämfört med hemma. Just Chile är däremot känt för att vara ett land med mycket ”machismo”. Det händer ofta att jag får kommenterar om mitt utseende, att män visslar efter mig eller att helt främmande personer slänger ur sig ”komplimanger” när vi möts på gatan. När jag åker taxi får jag så gott som alltid frågan om jag har pojkvän eller inte, abort är fortfarande olagligt, tjejer går oftast in gratis på klubbar medan killar får betala och i skolan är jag nästan alltid ensam tjej (och utlänning) på mina kurser. Chile har en del kvar att jobba på, och strejkerna kan förhoppningsvis påskynda det jobbet.

Strejken pågår även med dagliga aktiviteter och häromdagen hölls även en större marsch. När jag och en kompis i fredags var på väg till en grillkväll möttes vi upp vid Plaza Italia som har ungefär samma funktion som Sergels torg i Stockholm. Där pågick det demonstrationer från flera skolor och universitet med hundratals samlade människor.

Imorgon röstas det om strejken ska fortsätta eller inte, men det verkar som den kommer vara veckan ut. I så fall kommer alla examinationsmoment skjutas upp. Vi har lov veckan efter så vi får se när jag kommer vara på föreläsning igen.

Bilder tagna av mig, Nathalie och strejkande studenter.