Sagan om mer kex

Som nämnt innan, för lite drygt två veckor sedan hade vi besök från KTH här i Nairobi. Det kom i form av vår handledare för kandidatarbetet. Björn Thuresson heter han, och jag kan säga att en lämpligare handledare får man leta efter. Syftet med besöket var i huvudsak att hjälpa oss komma på fötter vad gäller ämnesområde, arbetsmetodik och diverse annat.

Jag och Hannes, snubben jag kommer skriva mitt arbete med, hade diskuterat vad vi skulle göra lite innan och spånat en smula men i ärlighetens namn hade vi inte kommit någonstans i närheten av ett tema som var av användning för någon. Det styrde Björn upp snabbt och lätt. Han fyllde i kunskapshålen kring konceptet med kandidatarbete och gav oss många goda idéer. Så nu vet vi inte bara vad vi ska skriva om, men har en klar bild av hur arbetet faktiskt ska gå till.

Jag har varit orimligt förvirrad kring konceptet med kex i all evighet. Jag hade såklart när som helst kunnat läsa in mig och öka min förståelse, men det har inte hänt. Så Björns handledning var väldigt nyttig. Och för dig som inom kort kommer skriva ett kex kan jag säga att få saker kommer tjäna dig så väl som en bra handledare. Både handledare och examinator kan avgöra mycket av arbetslasten och i mitt fall har jag haft mycket tur med båda då diskussioner alltid lett till väldigt värdefull insikt och feedback. Utöver det kan det vara en smart idé att läsa andra människors kexjobb. Det är akademiskt skrivande och vetenskapligt arbete det handlar om, inte kvantfysik. Det är en smula avskräckande först, men visar sig snart vara både väldigt intressant och begripligt.

Ovanpå det får jag skriva inom ett fält som jag bryr mig om. Gränslandet mellan jordbruk och teknik är en av mina absoluta favvo-områden, och mitt kex kommer handla om just det. Så nu är jag en happy camper. Det är dessutom ganska bra fart och fläkt på Strathmore nu. Jag har fått börja läsa en kurs i Afrikansk kultur, mer om den sen. Vi har såklart utbytesprojektet, som i stor utsträckning kommer sammanfalla med mitt kex men för några av de andra grupperna kommer det inte gå att kombinera alls. Det är lite olyckligt, men å andra sidan finns alltid risken för det i samband med utbyte. Det går inte att kontrollera allt. Dessutom har jag och Hannes börjat peta lite på en budget-app som vi utvecklar vid sidan då vi båda kände att befintliga ekonomi-appar inte har det som krävs. Med lite jävlar anamma kanske jag kommer kunna hänvisa dig till en fungerande app om ett par månader. Håll tummarna för det!

Fortsättning följer…