Saker som Trinity gör bra

När en åker iväg på utbyte så är det enkelt att se skillnader där en saknar hur det är hemma i Sverige. Detta upplevde jag mest när det kom till administration av kursval och bristen på microvågsugnar… Men, det är andra saker som jag insett är mycket bättre i Dublin vilket jag tänkte berätta om nu:

1. Trinity ID-card (aka T-card)

När du börjar som student på Trinity så får du två nya kort att hålla reda på, och foton på dessa där en (ofta förgäves) kan försöka att se hyfsat okej ut på. Leap card är buss/spårvagn/tåg-kortet där du då kan ladda pengar för att åka rabatterat på kommunaltrafiken. Det viktigaste kortet är ditt T-card, med detta kommer du in i alla salar på campus, kan låna böcker i biblioteket, identifikation på tentor, du laddar pengar på det och kan skriva ut saker och betala i restaurangerna på campus (du får 10% rabatt på maten om du betalar med T-card). Helt enkelt ett bra sätt att samla alla funktioner på campus på ett kort!

2. Sporthallen

Källa

En fantastisk grej är att hälsa är topp-prioriterat på Trinity och alla studenter har GRATIS tillgång till gym, simhall och klättervägg i sportcentret och du peppas till att gå dit mellan föreläsningar eller efter dagens slut. Du måste betala ca 2€ ifall du vill gå på en klass men annars är det fritt fram att träna! Du kommer in med ditt T-card.

3. Studenthälsa

Jag fortsätter på temat hälsa och jag tycker det finns riktigt fantastiska initiativ på Trinity, inte enbart de riktade till fysisk hälsa utan även mot psykisk hälsa. Alla studenter har en ’Tutor’ de kan kontakta för att få hjälp med att få extra tid med deadlines m.m om det är så att du har mått dåligt på något sätt eller något oförutsett har hänt. Dessutom finns dessa små lappar ovan uppsatta överallt som en påminnelse över att det finns folk att prata med om du skulle behöva hjälp!

4. Hjälpmedel

Detta är såklart en individuell punkt då det kan variera mycket mellan olika kurser och föreläsningar men den uppfattning jag fick på de kurser jag gick var att föreläsarna i större utsträckning var duktiga på att använda olika hjälpmedel för att engagera, skapa diskussion och demonstrera det vi höll på med under föreläsningarna.

5. Studieplatser!!!

Påväg för en pluggeftermiddag på The Ussher

Jag kan inte understryka denna punkt nog för Trinity är SÅ BRA på att förstå det där med studieplatser för självstudier. Jag har nämnt tidigare att schemat är ganska luftigt på Trinity, detta betyder att du förväntas lägga ned resterande timmar i självstudier och då behövs det såklart någonstans att plugga. Trinity har det största biblioteket på Irland och där de fyra som finns på campus är:

The old library. Här kan du inte plugga utan där finns de gamla manuskripten och Book of Kells.
Berkeley/Lecky/Ussher komplexet. Detta är det största (och bästa i min åsikt) och består av tre bibliotek som sitter ihop. Det finns studieplatser ÖVERALLT i dessa byggnader och jag älskade mest att gå in i Ussher där det finns 4-5 våningar fyllda med skrivbord där du har utsikt över cricket och rugbyplanen.
Hamilton Science and Engineering library. Här satt jag ibland och pluggade, framförallt då jag behövde låna en kursbok för att läsa i då alla böcker för ingenjörer finns här. Det finns många studieplatser även här men jag fick inte samma känsla här som i Ussher.
–  The 1937 Reading Room. Detta bibliotek är helt dedikerat för master och forskarstudenter.

En liten extra sak jag noterade är att i biblioteken så har alla forskarstudenter ett helt eget skrivbord, ofta då de bäst lokaliserade, där det står deras namn på. Reglerna är att vem som helst får plugga där men om den student vars namn står på skylten kommer dit för att plugga så är det deras bord.