Strejker… Hur funkar det?

”Studera på natten, marschera på dagen”. Bildkälla

En av de största skillnaderna mellan universitet i Chile och det jag är van vid är att här så strejkar studenterna. Ibland i bara några dagar, ibland i veckor och för några år sedan i flera månader. En chilensk kompis kallade det året för ”the glorious year” eftersom han kunde resa och läsa böcker hur mycket han ville.

Personligen så vet jag aldrig särskilt långt i förväg när det är strejker på gång  Det är nog mest eftersom att jag stängt av aviseringar på gruppchattarna i WhatsApp (är det bara i Sverige som vi föredrar messenger?), samt är dålig på att hålla koll på alla forum och sidor där det informeras. Igår märkte jag av att det skulle bli strejk när jag såg att de olika institutionerna satt upp valurnor och studenter köade för att rösta. Efter det gäller de att fråga sig fram och få fram följande information:

1) När vet vi om det blir strejk? – Runt 23.00 igår kväll kom de officiella resultaten

2) När börjar den? – Idag onsdag

3) Hur lång kommer strejken att vara? – Tills på måndag, och då sker nya omröstningar om förlängning

4) Varför strejkas det?

Den sista frågan är inte helt enkel alla gånger. Det korta svaret är att studenterna vill kunna förändra. Det långa svaret är lite mer invecklat. Överlag så är det väldigt dyrt att studera i Chile, och det är inte alla som har chans att få stipendier. Studenterna är överlag också mycket mer politiskt involverade här, många av landets viktigaste politiker har börjat sin bana på Universidad de Chile. När det strejkas så hålls det dagliga möten och anordnas även ofta marscher och stora demonstrationer. Strejkerna finns till för att påverka och knuffa regler och lagar i en viss riktning.

Resultat av gårdagens omröstning

Den nuvarande strejken är en feministisk strejk och slog röstningsrekord på min fakultet FCFM. Strejken började med att ett universitet i södra Chile protesterade och vill för de kvinnliga eleverna. Protesterna har sedan spridit sig uppåt i landet. På FCFM har det bland annat förekommit sexuella trakasserier och ofredanden som man nu protesterar mot. Till skillnad från i Sverige så hörde man knappt talas om #metoo här under förra terminen, så en strejk blir ett sätt att visa att problemen finns och att de inte tolereras.

Så vad innebär strejkerna för en utbytesstudent? Förutom att lektioner och prov skjuts upp och kastas om så ställs de flesta lektioner in. Det är upp till föreläsaren att bestämma huruvida strejken respekteras eller inte. Om det är långa strejker kan terminens slutdatum skjutas upp, och slutproven kan då bli flera veckor försenade. Det påverkar såklart om man har flyg bokade och visum som går ut, men det brukar alltid lösa sig för oss utbytesstudenter. Lärarna är medvetna om problemet och gör generellt sitt bästa för att hjälpa till.

Jag vet fortfarande inte om jag har lektion imorgon klockan 08.30 eller inte, läraren har inte skrivit ut något i kursforumet än. Men så är ju vamos a ver (vi får se) ett av mina vanligaste uttryck på spanska.