Utflykt till observatoriet

När jag gick på Rymdgymnasiet i Kiruna hade skolan ett eget observatorium som studenterna fick nyttja. Dock gick det bara att observera vintertid när det var molnfritt, vilket gjorde att det alltid var minst 20 minusgrader där. Att gå till observatoriet innebar alltså att dra på sig minst tre lager varma kläder och hoppas på att takluckan skulle kunna öppnas trots all snö, och att teleskopdatorn inte skulle vara för kall för att använda.

Astronomiavdelningen av min fakultet här i Chile har också ett observatorium för studenterna, och som en del av min astronomikurs hade vi studiebesök där i fredags. Det var något helt annat att gå runt bland palmer och träd i en grönskande park mot att vada genom midjedjup snö för att ta sig fram.

Solen höll precis på att gå ner när vi samlades vid klockan 19

Observatoriet ligger i utkanten av Santiago och är beläget på en liten kulle.  Vi började med att gå runt bland alla byggnader och titta på utsikten. Som tidigare nämnt är det väldigt smogigt nu (men det ska äntligen regna på torsdag!), men det var ändå mäktigt att se sjumiljonerstaden sträcka ut sig framför oss.

Santiagos bästa toautsikt?

De olika byggnaderna innehåller solteleskop, radioteleskop, gamla refraktorteleskop och nyare reflektionsteleskop. Eftersom stället ligger så pass högt upp fanns det även ett vattentorn som kan ses på bilden ovanför. Det hade dock gjorts om i toppen för att även kunna innehålla optiska instrument. Vi fick först se ett gammalt refraktorteleskop. Den typen av teleskop använder linser för att samla in ljus på samma sätt som på Galileos tid. Numera används nästan enbart reflektionsteleskop som istället samlar in ljus med hjälp av speglar. Ett sådant kan ses här nedanför.

Efter rundvandringen höll vår guide i en timmes föreläsning om intelligent liv i universum. Vissa av eleverna hade bjudit med sig sina mammor som hade hur många frågor som helst. De tog massvis med selfies med teleskopen, hade med sig selfiesticks och allt skulle givetvis dokumenteras på Snapchat. Det var inte helt lätt att hålla sig för skratt när två av dem bad sina döttrar lägga sig på marken för att hitta den bästa fotovinkeln.

Grön laser används gärna av astronomer för att peka ut objekt på himlen, här Jupiter. Jag frågade huruvida det var lagligt i Chile eller inte med tanke på att det är förbjudet i Sverige. ”Jag tror inte ens det finns några regulationer om laser i Chile” var svaret

Avslutningsvis observerade vi med det sista teleskopet, en reflektor med en spegel på 45 centimeter i diameter. Det är ett väldigt bra teleskop för att främst vara riktat mot studenter och turism (smogen och ljusföroreningarna från Santiago gör det svårt att bedriva professionell astronomi). Extremly Large Telescope som håller på att byggas i norra Chile kommer ha en diameter på 40 meter, men så kommer det bli världens största spegelteleskop.

Vi tittade på Jupiter samt på Jewel Box. Den senare kan bara kan ses från södra hemisfären och alltså inte hemma i Sverige. Vid 23 var det hemgång och hade hunnit bli rätt kyligt, men ingenting i jämförelse mot en observstionskväll i Kiruna när man knappt kan röra på fingrarna längre. Sammantaget en väldigt fin kväll!