Att ta sig runt i Dublin

Tidigare har jag berättat om att det är ganska så svårt att få boende i centrala Dublin (mest pga höga priser) så en kan räkna med att få bo en bit ifrån stadskärnan och campus. När jag bodde på Binary Hub så gick jag ofta (ca 20min) till skolan men det finns många bra transportsätt för pendling i Dublin som jag nu tänkte sammanfatta och betygsätta.

Cykel

En del utbytesstudenter köpte en begagnad cykel när de kom hit (runt 100€) och säljer den sedan när de är klara men pga att det sker väldigt många cykelstölder så valde jag att inte köpa någon. Istället registrerade jag mig för Dublin bikes, det kostar 25€ för ett år och du laddar detta på ditt student leapcard (resekort) och du får då använda alla Dublin bikes gratis så länge det är mindre än 30min per gång, vilket är perfekt.

Källa

Det finns stationer med cyklar utplacerade på många ställen i stan och du hittar hur många cyklar som finns kvar och lediga parkeringsplatser mha appen ”Just Eat Dublinbikes”. Detta var smidigt och jag använde ofta cykel, det var dock lite dåligt ibland på förmiddagar då alla parkeringsplatser närmast skolan var fulla så jag fick cykla längre bort för att ställa tillbaka cykeln.

Fördelar: Billigt, smidigt och miljövänligt
Nackdelar: Du måste cykla på kaosiga gator (vänstertrafik!!) och ibland finns det inte lediga platser vid de parkeringsplatserna närmast skolan vilket gör det svårt att beräkna restid.
Totalbetyg: 4/5

Dart

Källa

Dublins motsvarighet till pendeltåg kallas för Dart och går rakt genom stan och har en linje norrut och en söderut. Precis som med alla tåg kan det ske signalfel men generellt så upplevde jag att de som tog Dart till skolan var nöjda och kom i tid. Det finns en stor station precis på ”baksidan” av Trinity.

Dart ger möjligheten att åka på fantastiskt fina dagsutflykter. När jag hade besök av min vän Ebba i februari så åkte vi norrut till Howth och den berömda klippvägen som finns där. Även söderut i Bray finns en vandringsväg som många besöker.

Bonus: en bra grej från Trinitys sida är att när det har hänt incidenter med Dart i tentaperioden så har studenter fått möjlighet att komma försent eller få längre skrivtid om de drabbas av detta, SÅ himla bra tycker jag!

Fördelar: Snabbt och effektivt sätt att transportera sig. Ger möjlighet för billigt boende.
Nackdelar: Om något går snett så blir en väldigt sen. Måste passa tider, tågen går mer sällan.
Totalbetyg: 3/5

Luas

Källa 1, Källa 2

Vidare till spårvagnen som heter Luas och består av en grön och en röd linje. Detta tycker jag är ett fantastiskt bra transportsätt, de gånger jag tog Luasen så var det alltid smidigt och i tid. Jag har dock hört att det kan vara extremt trångt i rusningstrafik men ett riktigt bra alternativ med boende kan vara att hitta något längs med någon av luaslinjerna.

Kom ihåg att blippa resekortet innan du går på, finns inget på tåget och enda stället där jag träffat på biljettkontrollanter är just när jag åkt luas. Glöm heller inte att blippa när du går av pga som student får du en viss rabatt och denna rabatt återbetalas på ditt kort när du rest klart.

Fördelar: Smidigt och enkelt. Håller tiden.
Nackdelar: Mycket folk i rusningstrafik. Det finns enbart 2 linjer så hjälper ej om du bor långt ifrån hållplatser.
Betyg: 4/5

Buss

Källa

Min sista tid i Dublin när jag bodde söder om stan så tog jag ganska ofta bussen. Alla Dublins bussar är dubbeldäckare och du söker i appen ”journey planner” efter reserutt. Du kan då i appen se vad priset för studenter är för den sträckan du ska åka.  Om det är standardpriset så kan du enbart blippa ditt kort på bussen men oftast är det lägre för studenter och då säger du priset till föraren, lägger kortet på plattan och får den summan dragen från kortet.

Dublinbussarna har MÅNGA hållplatser och är väldigt ofta sena, det gäller att ha en del tålamod för att åka buss med andra ord. Men, det finns många linjer och ibland kan en hamna bredvid trevliga pensionärer som delar med sig av Dublins historia till dig (hände mig 2ggr). Jag skulle inte helt förlita mig på Dublins bussar för att komma exakt i tid men de funkar ändå bra för att ta sig längre sträckor, det går till och med att åka till/från flygplatsen och upp i Wicklow Mountains med Dublin bus.

Vill dock ge ett extra plus till bussarna för nattbusslinjerna som utgår från en tvärgata från Trinity och är ett jättebra sätt att ta sig hem med efter sena kvällar med studentfester!

Fördelar: Går överallt och ganska ofta. Nattbussarna är jättebra.
Nackdelar: Ofta ofta sena.
Betyg: 3/5

(Taxi, ej för pendling men fick vara med på listan)

Dublin taxi använde jag mig av 3ggr under min tid i Dublin. Ena gången var när jag först kom till Dublin i januari. Då delade jag & Oscar (en annan svensk utbytesstudent från Uppsala Universitet som jag råkade träffa på precis efter flygresan) en taxi med alla väskor. En annan gång var efter en sen balkväll i östra delarna av Dublin då det inte fanns en enda buss som gick och en tredje gång då jag flyttade mellan mina boenden och det var snökaos.

Fördelar: Smidigt, enkelt att boka i appen. Det går fort. Bra om en delar kostnader ex. efter utekväll.
Nackdelar: Dyrare än de övriga transportmedlen.
Betyg: 3/5

Pendlingsvinnare: Cykel & Luas