Hoppa till innehåll

Blicka tillbaka

I ett av mina allra första inlägg här på Utlandsbloggen så skrev jag om mina förväntningar samt vilka funderingar jag hade inför mitt utbyte i Dublin. Låt oss se hur resultaten blev efter terminen:

Hur blev det med förväntningarna?

Jag hoppas att jag kommer träffa och lära känna en massa nya vänner som jag kan uppleva Irland tillsammans med, både utbytesstudenter och irländska studenter.

Ja, ja och ja! Jag har lärt känns så många fantastiska människor och redan till helgen får jag träffa ett gäng av de irländska orienterarna då vi ska på samma tävling i Finland. Jag har stående inbjudningar till de vänner jag mött som är från Kanada och USA samt inbokade besök från irländska klasskamrater som vill se Sverige. En lite extra rolig sak är att en av de jag lärde känna i en av mina kurser bestämde sig för att söka KTH i vintras så han ska till Stockholm hela nästa år.

 

Jag vill uppleva campuslivet på Trinity College genom att gå med i olika sportklubbar och societies som finns där.

Det har jag verkligen gjort med det enda tillägget på denna punkt att det finns för mycket att göra, jag hann bara vara del av hälften av de föreningar jag ville samt gå på en bråkdel av alla de event som hände under våren. (Lyxproblem, jag vet)

 

Jag vill resa runt och se vackra platser på Irland som Cliffs of Moher, Wicklow mountains, Galway samt åka till Nordirland. Jag vill även utnyttja att Ryanair är irländskt och åka på billiga resor till andra Europeiska städer.

Checkade av alla platser på denna listan plus Edinburgh då med Ryanair, samt klämde in lite fler ställen på Irland som jag blev tipsad om efterhand. Irland är ett litet land och bussresorna är billiga så res till alla hörn och njut av den fantastiska naturen.

Jag vill bli ännu säkrare på engelska och utveckla mitt akademiska skrivande.

Även om jag har upplevt att jag varit duktig på engelska innan så är det på en helt annan nivå nu, det finns liksom ingen tvekan när jag pratar. Jag höll nästan en timmes lång presentation för det irländska juniorlaget i orientering helt utan stödanteckningar utan bara pratade på känsla, fick många kommentarer om att jag var duktig på engelska vilket kändes bra och som en gång i mitten av terminen då Rory (som jag gjorde mitt KEX med) utbrast ”men vänta, vilket språk tänker du på nu egentligen?” och då insåg jag att även i mitt eget huvud så pratade jag engelska numera, ganska cool insikt.

Jag vill gå med i en orienteringsklubb på Irland och åka iväg och springa på fina kartor samt delta i olika tävlingar.

Detta blev en av de allra bästa sakerna. Jag valde att tävla för Trinitys egen orienteringsförening men eftersom orientering är en väldigt liten sport på Irland så lärde jag känna folk från mängder av olika klubbar. Det var fantastiskt att resa omkring på helgerna och det blev som en liten bonusfamilj där. Jag fick en förfrågan att skriva om min orienteringsupplevelse på Irländsk orienterings officiella hemsida när jag kom hem och den artikeln kan ni läsa här. 

Jag vill lära mig om och uppleva den irländska kulturen.

Jag har fått lära mig väldigt mycket om Irland, dels genom kursen i skolan (irish literature & culture) och dels genom alla utflykter omkring på Irland. Jag försökte lyssna och ställa frågor när vi var iväg och varje dag upptäckte jag något nytt. Även om de största spåren av Irland nog sitter i att jag svarar ”Grand” och inte ”Good” om någon frågar ”How are you?”.

 

Numera besvarade frågor och funderingar 

 • Regnar det alltid i Dublin?
  Nej, långt ifrån alltid. Jag upplevde att vi hade väldigt många dagar med strålande sol samt så är det en mycket varmare vinter än i Sverige. Dock kan det ofta regna en liten stund (typ 10min) helt oförberett så en regnjacka i väskan är standard. 
 • Hur kommer boende och mat att vara?
  Boendena är mindre isolerade än i Sverige så ganska kalla men ändå bra standard (dock dyrt). Mat har jag lagat hemma och väldigt likt svensk mat, lätt att få tag på i affärer.
 • Vad är den största skillnaden i skolsätt mellan Trinity och KTH?
  Mycket mindre schemalagd tid på Trinity vilket betyder att det krävs mer egen strukturering.
 • Hur mycket kommer jag sakna vänner och familj hemma?
  Ändå mer än vad jag hade förväntat mig. Jag har inte haft hemlängtan men jag har saknat vännerna i klassen och att ha flera lektioner ihop med samma människor. Det blev mer sporadiskt i skolan då en enbart träffar vissa vänner på 2 lektioner per vecka. Det kändes dock som om jag hade ännu bättre kontakt med vissa vänner i Sverige när jag var borta då en verkligen tog sig tid att ringa och prata.
 • Hur många föreningar på skolan kan jag hinna med att vara del av?
  5 stycken för att vara exakt. Föreningarna för orientering, programmering, ingenjörer, animation samt för internationella studenter.
 • Kommer det bli svårt att få ihop kurserna enligt programmet hemma?
  Ja och nej. Sjukt trixigt första veckan att få ihop kurserna men nu ser det ut som om jag kommer kunna räkna alla de 30 ECTS som jag läst under terminen i min examen hemma.
 • Kommer det vara lätt att träffa irländska studenter eller kommer jag mest hänga med andra utbytesstudenter?
  Jag personligen hängde mestadels med irländska studenter men jag vet att många andra knappt kände några irländare alls. Jag tror det beror dels på att jag gick med i många föreningar där utbytesstudenter oftast inte gör det samt att jag var helt ensam utbytesstudent på flera av mina kurser (vilket jag fick höra av efteråt av några kompisar i min hållfkurs där de tyckt att jag stack ut som extremt skandinavisk på de första föreläsningarna)
 • Är kurserna på skolan svårare än på KTH?
  Några kändes lite lättare medans en del var på ungefär samma nivå. Det kändes lättare att bli godkänd än hemma men samtidigt fick jag även lägga ned en hel del jobb i vissa av kurserna.
 • Kommer jag känna mig hemma i Dublin?
  JA! Det känns verkligen som ett andra hem och jag är övertygad om att jag kommer åka tillbaka för att hälsa på alla de som jag lärde känna.