Hoppa till innehåll

En lördag i bergen

Hej måndag och kanske strejkens sista dag. Ikväll sker ny omröstning men baserat på hur trenden sett ut de senaste omröstningarna tror många att strejken kommer upphöra idag. Det spelar dock inte så stor roll för mig som utbytesstudent eftersom jag ändå inte kommer kunna läsa i ordinarie takt längre då jag lämnar Santiago om en månad. Tre månaders arbete ska alltså göras de närmsta fyra veckorna. Phu.

Senaste veckan har jag dock spenderat i ett iskallt labb i källaren till fysikhuset stirrandes på den här apparaten:

Den här maskinen evaporerar nanometertjocka kopparlager på substrat av silikonoxid, och sedan tar jag bilder på dem med med hjälp av atomkraftsmikroskopi. När vi är klara med alla bilder ska jag analysera dem och tadaaa jag har ett KEX!

I lördags lämnade jag dock Santiago över dagen för att tillsammans med Nathalie från Sverige, Mari från Mexiko och Ruben från Chile åka till bergen. Det har snöat där de senaste veckorna och är därför extra fint. Vi packade in oss i en minimal hyrbil och åkte till Embalse de Yeso, en damm som ligger uppe i Anderna. Den här dammen är en av Santiagos viktigaste dricksvattenkällor (kranvattnet i Santiago är drickbart men smakar hemskt och det råder tvivel om hur pass nyttigt det är) och är dessutom väldigt fin med sin turkosa färg. Uppifrån ser den ut så här:

Embalse de Yeso till höger Bildkälla

Men med desto mer snö möttes vi av de här vyerna och en strålande sol:

Det var första gången Mari fick känna på snö och och hon tyckte det var så kul.

Allt som allt en väldigt bra dag i solen vilket behövdes då hela söndagen spenderades på Café Literario Parque Bustamante för att plugga till mina kommande kontroller. Trots sitt namn är det ett litet bibliotek med studieplatser även om det faktiskt finns ett litet café på nedervåningen. Det ligger väldigt fint i parken, har wi-fi, eluttag och folk hyssjar på dig om du pratar högre än en viskning. Perfekt för att plugga.

Utanför caféet dansas det ibland swingdans men nu finns där en skridskobana. På torsdag är det vintersolståndet här och då börjar officiellt vintern. Om du frågar mig när vintern börjar i Sverige hade jag svarat ”typ i början av december” men här går de strikt efter fasta datum och solens position under året. I Sverige motsvaras detta istället av sommarsolstånd och midsommarfirande, enligt mig årets bästa högtid. Njut lite extra av jordgubbar och rökt lax åt mig!