KTH vs TCD

Idag är det dags, den stora och avgörande jämförelsen med nya saker jag mött under terminen. Det här är saker som är bättre, sämre, roligare, tråkigare eller bara annorlunda mellan att plugga på Trinity College Dublin mot KTH i Stockholm. Låt oss börja:

Campus & stad

Campus
En svår startpunkt eftersom bägge universitet är väldigt vackra utseendemässigt och ligger avskiljt fast ändå centralt. KTH är lite större till ytan medan Trinity känns mer samlat. Negativt med TCD är att det ibland kryllar av turister så en knappt kommer fram på morgonen men positivt är att jag kände att campus alltid var levande, om det så var folk som spelade cricket på gräsplanerna på kvällarna eller bara chillade mellan föreläsningar.

Gym
KTH-hallen och Sport Center på TCD ligger båda bra till och har bra gym men en klar fördel TCD eftersom det är GRATIS att gå på gymmet samt använda simhall etc.

Boende
Studentboende är betydligt billigare i Stockholm än i Dublin. Typ hälften så billigt så klar fördel KTH på denna punkt.

Mat
Ur ett vegetariskt perspektiv så tyckte jag att det fungerade toppenbra i Dublin. Det finns bra utbud i mataffärer (jag handlade mest på LIDL och ibland på TESCO men det är lite dyrare där) och många restauranger som har helt vegetarisk/vegansk profilering.

Studierelaterat

Föreläsningar
2h föreläsning på KTH får jämföras med 1h långa föreläsning på TCD. Även om föreläsningarna var uppbyggda lite annorlunda så en jobbar mer med förståelse på TCD så föredrar jag ändå 2h på KTH eftersom  du hinner gå igenom mer material.

Akademisk kvart
Standard på KTH är att föreläsningar börjar 15min efter utsatt tid. På TCD är det ”omvänd” akademisk kvart (eller snarare 10min), dvs att du börjar på utsatt tid med föreläsningar och övningar slutar 10min tidigare så du hinner till nästa. Detta kändes märkligt i början men måste säga att det ändå gynnar det där att komma i tid.

Bibliotek
KTHs 2 bibliotek (huvudbiblioteket samt mindre i Alba Nova) har ingen chans mot Trinitys 4 (6 stycken om en inte tänker på de som sitter ihop) på campus som erbjuder både bra öppettider samt en hel drös med studieplatser för egenstudier.

Tentor
Även tentorna är avkortade på TCD likt föreläsningar. En standardtenta på KTH skrivs under 5h, på TCD ska du klara dig på 2h. Självklart är det inte lika mycket material som testas men det var ändå en av de stressigaste tentor jag skrivit. Föredrar även på denna punkt upplägget som det är på KTH.

Examination
Jag upplevde att det var betydligt mer kontinuerlig examination på TCD. Jag tyckte att Trinity hade ett väldigt bra tänk när det kom till att ta bort en del stress från tentor och uppmuntra folk till kontinuerligt arbete under terminen.

Betyg
Det finns 5 godkända betyg på KTH, 4st på TCD. Eftersom jag som utbytesstudent enbart tar med mig Pass/Fail hem så behövde jag inte bekymra mig allt för mycket om betygen. Vad jag hörde så är det extremt svårt att få högsta betyg på TCD i kurser som examineras med uppsatser eller liknande, på ingenjörskurserna var det dock fullt möjligt.

Studentliv

Aktiviteter
KTH och TCD har väldigt olika upplägg på studentlivet. Jag upplevde att på TCD fanns det ännu mer att göra och framför allt så var saker inte lika knutet till respektive program utan det var ännu mer uppdelat efter intressen och alla olika Societies träffas minst en gång i veckan. Mina allra roligaste stunder under min utbytestermin har varit med de olika societies som jag varit med i.

Sektionslokaler
Även på Trinity så har de något som liknar sektionslokaler. Detta är dock inte heller knutet till specifika program utan till de olika Societies som finns. Jag var till exempel med i datavetenskapsgruppen och då fick jag tillgång till en kod för att komma in i deras lokal där det fanns massa datorer, soffor och plats att hänga och ha det trevligt.

Kårhus
Trinitys motsvarighet till Nymble (kårhuset på KTH) kallas för The Pav och är en lokal med bar där folk hänger i och efter skolan. Inte alls lika stort som Nymble och mer fokus på just baren så tycker nog ändå mer om Nymble som är större och rymmer fler saker.

För att poängtera ännu en gång hur jag har upplevt att det finns saker för alla att göra inom studentlivet på Trinity så kommer här en video med Acapellagruppen Trinitones, och precis som många i kommentarerna poängterar: ”Det finns nästan inget som är mer Trinitykänsla än detta”