Hoppa till innehåll

Sagan om gasen som tog slut

Jag har aldrig haft en gasspis. Mitt liv har varit strängt elektriskt. Min familj var inte särskilt mycket för att campa heller så husvagnslivet med gasolkök är sånt jag bara kunnat drömma om. Jag kan ju inte säga att jag saknat det direkt. Att driva en spis med gas känns så orimligt gammaldags att jag nästan bli lite arg. Här i Kenya är el fruktansvärt dyrt dock. Vi har inte ens varmvatten i lägenheten eftersom värmepannan kostar sanslösa mängder pengar att hålla igång. Därmed är det vanligast med gasspis, och så är det med det.

Inte direkt nånting jag bryr mig jättemycket om. Något lite olyckligt är att gasen inte kommer via en gasledning, utan vi har en 13 kilos behållare under köksbänken och den har tjänat oss väl fram tills nu, men det oundvikliga har hänt; gasen tog slut. Därmed var vi tvungna att ge oss ut för att köpa ny gas.

Det är inte en särskilt märkvärdig sak i sig, men likt situationen med dricksvatten är det inte jättekul att släpa skittunga grejer 5 våningar upp utan hiss. Så det var ett väldigt avskräckande prospekt. Men först måste man ju fixa ny gas, så en sak i taget,

Vi bor som tur är bara 20 meter bort från en Shell mack. Dessvärre spelade det ingen roll idag eftersom deras gas var slut. Så vi fick lassa in gastuben i en taxi och åka till närmsta bensinstation, vilket tog en stund. Det var inte överdrivet långt bort, men trafiksituationen gjorde att vi fick ta en lite speciell väg. Det hela blev ett ganska skoj äventyr.

Jag fick åka på vägar jag aldrig sett förr, jag fick köpa gas, vilket jag aldrig gjort och sen fick jag titta på medans min rumskompis Hannes kopplade in den nya gastuben, vilket också var nytt. Det är de små detaljerna som gör livet spännande.

Fortsättning följer…