Sagan om kriget med hyresvärden

Saker har en tendens att gå från noll till hundra här i Kenya. Mitt boende har fungerat felfritt under hela mitt utbyte. Lite sporadiska strömavbrott händer ju, och ibland tar vattnet slut. Det är dock helt normalt och överlag är min hyresvärd extremt lätt att ha och göra med. Mina två utbyteskollegor Camilla och Sofie har inte haft lika tur. Deras boende har varit otursförföljt från starten, och deras hyresvärd är, för att uttrycka det milt, väldigt besvärlig.

Dels startade problemen tidigt eftersom KTH sprang på trubbel med att hitta tre stycken lägenheter som ligger nära varandra. Detta ledde till att Camilla och Sofie fick en lägenhet i sista minuten. På riktigt, dem skrev på kontraktet på Arlanda samma dag som vi flög. Bra start, men bättre skulle det bli.

Våra tre bostäder, Ringsview Apartments, Bellway Courts och mitt egna Brooklyn Springs

När vi väl var framme hade vi allihop lite trubbel med betalningen av lägenheten. Kenyas avslappnade attityd krockade lite med KTH’s strikta byråkrati och ingen lägenhet var betald när vi flyttade in. Min hyresvärd tog det med ro. Camilla och Sofie hyresvärd, vi kan kalla henne Gertrud, hotade med vräkning. Efter det har saker och ting överlag varit väldigt spänt. Det hela nådde en kokpunkt i förra veckan då det blev ett fasligt tjafs.

För att göra en lång historia kort; dels var hyresvärden sur för att elräkningen blivit väldigt hög. Sen var det tydligen orimligt mycket besök från män i lägenheten. Och som grädde på moset var det tydligen ett kontraktsbrott att låta en kompis som var på besök sova i lägenheten. Gertrud ville ha $1500 (Dollar!!!) för det här. Det här stämde såklart inte. Hennes påståenden var fullständigt bonkers, vilket en jurist intygande. Dessutom instruerade Gertrud portvakterna att börja spionera på Camilla och Sofie, samt hotade med att byta lås på dörren om dem inte betalade.

Ibland blir det lite crazy. Tjejerna har flyttat in hos oss på Ringsview nu. KTH rykte in illa kvickt och det kommer inte drabba nån av dem finansiellt. Det finns en extra säng här, så nu blir vi fyra i min lägenhet, och Sofie har redan hittat nåt nytt.

Nu kanske du tänker att ”herregud, jag tänker aldrig söka utlandsstudier om det är sån skit som väntar”. Till det säger jag ”Äsch då”. Det är inte så farligt. Både Sofie och Camilla ville flytta ut ändå. Lägenheten har varit ganska sunkig och det var dags för ett byte oavsett. Det blir lite tokigt ibland. Alla inblandade här tycker såklart att det varit lite omständigt att behöva hantera situationen, men det blir en bra historia, sätter en extra klick av äventyr på upplevelsen och jag kan garantera att det ska bli bra mycket värre innan nån börjar ångra sin resa. Personligen har jag varit mycket road av det hela. Ett liv utan motgångar är ju inge skoj!

Fortsättning följer…