10 lärdomar från Chile

Kulturskillnader, detta fantastiska fenomen som ständigt påminner en om allt inte är som hemma. Här kommer tio punkter att tänka på om du befinner dig i Chile:

1. Du kommer ständigt irritera dig på människor som går långsamt, i bredd, stannar på konstiga ställen, blockerar smala trottoarer och dörröppningar.

2. Toapappret tas oftast utanför toalettbåset på allmänna toaletter. Alltså, ta med dig papper utanför in i båset annars så… ah. Du förstår.

3. Och när vi ändå är inne på ämnet toaletter, bli inte förvånad om du ser en chilenare stå och borsta tänderna inne på en toalett. De flesta har nämligen med sig en tandborste och tandkräm till skolan för att kunna borsta tänderna efter lunchen.

4. Du får leta efter bra kaffe, och det kommer kosta dig betydligt mer än 7-elevens 10 kronor….

5. ….men däremot kostar det bara 14 kronor att köpa färskpressad juice direkt utanför skolan.

6. Lär dig ditt RUT-nummer. Detta nummer är ditt chilenska personnummer och kommer efterfrågas i tid och otid.

7. Om en chilenare säger att han kommer om en ”ratito” (liten stund) kan det betyda allt mellan 5 minuter och 3 timmar.

8. Om du bara ska lära dig svaret till fem frågor på spanska så är det svaren till dessa som du kommer få flera gånger i veckan: Var kommer du ifrån? Hur länge har du varit här? Hur länge ska du vara här? Vart i Chile har du rest? Gillar du Chile?

9. Du kommer aldrig vara sen. Tidsoptimisten i mig har frodats ytterligare av att bo i ett land där man som svensk aldrig kommer sist till någonting.

10. Bered dig på att förklara att choklad, klockor och höga berg inte är det Sverige (främst) stoltserar med. Suecia och Suiza kan nämligen låta förvillande lika på spanska och en del vet inte ens att de är två olika länder. Fast det kanske löser sig nu när de ska spela fotbollsmatch mot  varandra.

Och på tal om världscupen så är visserligen inte Chile med, men det hindrar ändå inte ett fotbollstokigt land från att se och prata om nästan alla matcher ändå. Väldigt mycket handlar just nu om fotboll och om Chile hade varit med hade strejken mycket väl kunnat fortsatt. Däremot är grannlandet Argentina med (men åkte ut idag). Det råder lite Sverige-Norge relation mellan Chile och Argentina vilket kanske kan förklara att den här bilden skickades runt i alla WhatsApp-grupper förra veckan:

2 reaktioner till “10 lärdomar från Chile”

1. Hej!
    Alltid kul med kulturkrockar 😀
    Är det någon kulturskillnad (som ej är listad ovan) som du kommer att börja ta efter och använda i Sverige?

2. Bra fråga!
    Jag tror kindpussarna kommer bli svåra att vänja sig av vid. Från att ha krånglat med dem i början (pussar man en eller två gånger? (en) hälsar du så bara med kompisar eller även kompisars kompisar första gången man ses? (ja)) så har de verkligen blivit ett naturligt hälsningssätt. Mina kompisar hemma kommer nog få ett par kindpussar innan jag har vant mig igen.

Kommentarer inaktiverade.