¡Gracias y hasta luego!

Sista veckan rann förbi i rekordfart, och det har nu blivit dags för mig att avsluta min tid här på Utlandsbloggen. Min KEX-presentation höll jag i torsdags (till skillnad från David skedde min presentation i ett svinkallt laboratorium med utbildningschefen från fysik som åhörare), sista slutprovet i fredags och igår kunde jag äntligen skicka in min KEX-rapport.  Däremellan hann min kusin och hans flickvän hälsa på.

Vi besökte bland annat Valparaiso, en UNESCO hamnstad drygt 10 mil från Santiago. Staden är känd för sin fantastiska gatukonst.
Street art i Valparaiso. Denna målning föreställer en kvinna från Mapucheindianerna, Chiles ursprungsbefolkning. Tyvärr råder nu många konflikter i landet kopplat till folkgruppen.
Vi åkte även och red på hästar i Cajón del Maipu. Kyligt, men väldigt fint.

I morse plockade jag upp mina svenska kompisar på flygplatsen och imorgon lämnar vi Santiago för att åka till norra Chile. Där väntar sedan VLT, Atacamaöknen, saltöknen i Bolivia och slutligen Machu Picchu i Peru. Och om fyra veckor kommer jag äntligen hem, 13.5 månad efter att jag lämnade Sverige för att åka mot utbytet.

Det är svårt att sammanfatta ett helt års upplevelser. Den röda tråden har varit att leva i en ny kultur och med ett nytt språk, och det har innefattat både uppgångar och nedgångar. Jag har haft väldigt roligt under året med alla vänner och de resor som jag gjort, men det har också varit fyllt av utmaningar. De sista veckorna här blev sjukt stressiga i jakten på att bli klar med alla kurser och knyta ihop ett helt år. Den ibland bristande organisationen för hur utbytesstudenternas situation skulle hanteras är något jag för det mesta kunnat leva med och sett som en del av utbytet, men när man verkligen behöver svar har den varit frustrerande.

Avslutningslunch med min handledare från mitt KEX. En riktigt klassisk chilensk måltid med drinken Pisco Sour och maträtten Pastel del Choclo.

Om året har motsvarat mina förväntningar? Ja, och mer därtill. Jag har hunnit resa, lära mig spanska, lärt mig att bo i ett nytt land, klarat kurser på mitt program, träffat nya vänner och fått göra något helt annat jämfört med hur det var att plugga i Stockholm. Jag har också blivit jättesjuk och opererad, ångrat kursval, andats smog och fått se vilka orättvisa förutsättningar det finns inom Chile. Många som vill åka på utbyte från Chile kommer tyvärr aldrig att ha råd. Trots en del negativa upplevelser är helhetsintrycket att jag är väldigt, väldigt glad att jag tackade ja till mitt helår här.

En av årets bästa dagar. Min bästa kompis var och hälsade på och vi åkte till glaciären Perito Moreno i Argentina.

Några sista avslutande ord:

Som student på KTH har man helt fantastiska möjligheter till att kombinera studier, utbyte och att upptäcka världen. Ta dem chanserna.

¡Nos vemos!