Hoppa till innehåll

Sagan om föräldralösa elefanter

Jag såg en dokumentär på Netflix för några veckor sen som hette ”The Ivory Game”. Så mitt förakt mot elfenbenshandel är färskt och redo att slåss. Bara tanken på det gör mig skogstokig. I södra delen av Nairobi finns ett elefant-barnhem där djurskötare tar hand om unga elefanter som blivit föräldralösa på grund av tjuvskyttar eller någon annan av de tusen motsättningar som elefanter måste leva med. För en väldigt billig peng kan man få kliva in och bevittna när elefanterna kommer och blir matade varje dag. Eftersom jag väldigt gärna stöttar elefanter just nu så tog några av oss vår nya frihet till fånga och åkte dit.

 

Jag kan säga att elefanter är extremt charmiga djur. Lekfulla, nyfikna och intelligenta. Deras skötare var inte riktigt lika skoj. Uppvisningen hålls mellan 11-12 varje dag och det blir ganska fullt med folk som klättrar över varandra för att få foton på elefanterna som mest bara rullar runt i jorden och larvar sig. Samtidigt står en väldigt trött snubbe och berättar om den väldigt ömtåliga situationen för elefanter i Afrika. Mindre inlevelse får man leta efter. Jag skulle säga att det är en mer värdefull investering att besöka nationalparkerna och få betrakta djuren lite mer ostört. Samtidigt kan man adoptera en elefant genom att bli månadsgivare och stötta arbetet ännu mer. Det ska erkännas att detta nog är det enda stället du får en chans att faktiskt klappa en elefant utan att bli sönderstampad av en arg mamma. Så du får väga dina intressen lite.

Efter elefantbesöket tog vi oss en tripp till en välrenommerad restaurang i närheten som heter Talisman. Det är inte ett ställe för Afrikansk mat, ska väl sägas. Det var exklusivt vita människor bland gästerna och menyn var väldigt kontinental, men det var skittrevligt ändå och trots att vi bara var del av styrkan så blev det väl det närmaste till en farväl-middag som jag kommer uppleva här.

Det blev en riktigt trevlig dag av åkandes kors och tvärs i Nairobi. Min budget tillåter inte mer extravaganta nöjsamheter nu så härifrån blir det 100% kex. Ska bli skönt att få det avslutat.

Fortsättning följer…