Hoppa till innehåll

Sagan om Meru

Norr om Nairobi ligger Meru, längs med foten av Mt Kenya. Det är en kommun med en huvudstad som också heter Meru. I samband med kexet har jag och min kollega tagit kontakt med en organisation som arbetar med att hjälpa bönder, framförallt inom spannmål. Dem har en representant som arbetar i Meru med bönder där för att lära dem hur de kan samarbeta och få lite bättre förutsättningar.

Som en del av vårt arbete behöver vi utföra intervjuer med alla möjliga människor, däribland bönder, och eftersom vi nu hade kontakt med folk där uppe tog vi chansen att göra en roadtrip. Strathmore var väldigt vänliga och bistod med transport. Två av de Kenyanska eleverna som var i Stockholm förra terminen följde med oss så att vi inte skulle gå fullständigt vilse.

Kenya har en del jobb att göra när det kommer till infrastruktur som jag nämnt. Lite drygt 20 mil tog oss mer än 4 timmar att färdas med en minibuss. Som med allt annat i det här landet var omgivningen skithäftig, och trots att vi gick upp tidigt som satan för att hinna före trafiken så kunde, eller ville, jag inte sova en sekund på vägen upp.

     

Det var lite oklart hur många människor som lever i Meru town, som den centrala staden kallas, men det var packat med folk. Bilderna jag har är från morgonen då det fortfarande var lugnt och fint, men överlag var det full rulle överallt och jag hade gärna spenderat mer tid där.

Bönderna vi besökte bodde inte så långt bort i lantbrukar-samhällen. Jag ska inte tråka ut dig med tekniska detaljer kring våra intervjuer, men som sig bör på landet så är det väldigt fint där också och fullt med djur.

Meru ligger väldigt högt upp, mycket högre än Nairobi, vilket gör att man hittar en helt annan typ av flora där. På vägen hem stannade vi vid ett litet väg-cafe som mer eller mindre gav känslan av att vara i Skåne. Det växte till och med hallon på deras bakgård

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga; besök Meru om du får chansen, det är skitfett där.

Fortsättning följer…