Första dagen i Colombia

Den 1 juli var det dags för mig att avsluta min semester i Miami för att ta flyget till Bogota. Vid incheckningen på flygplatsen frågade de mig om jag hade bokat någon returresa från Colombia, vilket jag sa att jag inte hade. Detta gjorde mig lite nervös men de sa inget mer efter det och jag var incheckad och klar för flyget. Flygningen tog nästan fyra timmar och gick väldigt smidig.

Immigration i Colombia gick bra, jag hade fyllt i ett formulär som man fick på planet med mina uppgifter och skrivit att jag skulle stanna i 180 dagar (max antal dagar utan visum). Denna lapp gav jag till immigration, de frågade mig igen hur länge jag skulle stanna i landet, jag svarade 180 dagar och jag fick en stämpel i mitt pass där det står att jag får lov att stanna i 90 dagar (efter 90 dagar måste man gå till immigration igen och få ytterligare 90 dagar). Det var en del köer till immigration och till customs, men allt som allt tyckte jag det gick väldigt smidigt, tror det tog ca en timma för mig från att jag gick av planet till att jag var ute från flygplatsen. Jag växlade pengar utanför custom, växlade de dollar jag hade kvar från Miami till Colombian pesos, det hade säkert varit billigare att ta ut från en bankomat men den enda bankomat jag hittade funkade inte och jag orkade inte leta runt. Från flygplatsen tog jag en taxi till Airbnb-lägenheten, taxin kostade 25 000 pesos (knappt 80 kr).

Lägenheten som jag hyr ligger på första våning i ett tvåvånings-lägenhetshus med totalt sex lägenheter (tror jag). Utanför är det ett högt stängsel på ca tre meter, sen är det en dörr med lås in till trapphuset, dörr med lås till min lägenhet, samt galler utanför fönstren. Så det känns ganska säkert att bo här men också väldigt konstigt för en svensk. Lägenheten är en fullt utrustad (förutom ugn, verkar vanligt att man inte har ugn här) stor etta med en gemensam tvättstuga på andra våning. Min lägenhet har även en liten trädgård med gräsmatta och ett träd! Jag är här med min kille så vi är två stycken som bor i lägenheten och den funkar finfint för det. Hyran ligger på lite drygt 6000 kr så delat på två känns det prisvärt.

Köket i lägenheten.

Min lilla trädgård med dubbla galler ut till gatan.

Jag kom fram till lägenheten runt 16:30 och var då vrålhungrig eftersom jag bara hade ätit frukost i Miami på hela dagen. Så jag bara lämnade mina grejer, letade upp något matställe i närheten via google och gick dit. Första middagen blev hamburgare! Inte så Colombianskt kanske, men den var riktigt god! Hamburgare + pommes + läsk kostade ca 60 kr så nästan som i Sverige. Jag har hört att det ska vara mycket billigare att äta ute här jämfört med hemma, men det gäller nog främst colombiansk mat på mindre restauranger.

Första middagen i Colombia.

Profilbild
Jag heter Mona, är 24 år gammal och läser femte året på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Denna höstterminen spenderar jag på Universidad de los Andes i Colombias huvudstad Bogota. På bloggen kommer du kunna läsa om hur det är att leva och studera som svensk i ett land som länge ansetts vara ett av världens farligaste. Jag vill vidga bilden av Colombia och få fler att upptäcka detta otroligt vackra land!