Första dagen på Uniandes

Innan jag åkte till Colombia kunde jag välja mellan att antingen börja den 3 juli med en intensivkurs i spanska, eller börja den 6 augusti då höstterminen startar. Jag valde att ta spanskkursen för jag kände att jag ville bättre på min spanska och att jag ville få ut så mycket som möjligt av mitt utbyte (hade jag vetat att Sverige skulle få den varmaste sommaren på 260 år så hade jag kanske valt annorlunda dock).

Så, tisdagen den 3 juli började intensivkursen i spanska på universitetet. Uniandes har väldigt hög säkerhet på campus, det går runt vakter med hundar (vissa har dock golden retrievers vilket är så gulligt och inte så värst skräckinjagande om jag ska vara ärlig) hela tiden och vid varje ingång finns det minst en vakt. Alla studenter har ett id-kort som man använder för att komma in och för att komma ut. Campuset ligger i la Candelaria, vilket är ett av de mest osäkra områdena i Bogotá (jag kommer återkomma till det ämnet), men tack vare alla vakter känns campuset väldigt säkert. Det blir dock en väldig kontrast att gå från la Candelaria, där det finns många hemlösa och folk som ber om pengar, till att gå in på Campus, där alla byggnader är moderna och fräscha, och alla studenter är välklädda.

Efter första spansklektionen fick vi en presentation om Colombia och Uniandes av den internationella mottagningen. Efteråt visade de oss runt campus och fortsatte att berätta om skolan. Campuset är väldigt stort och också otroligt fint! Byggnaderna och lokalerna är mycket finare och fräschare än KTH måste jag medge, men kanske inte så konstigt eftersom Uniandes är det dyraste universitetet i Colombia och ett av de dyraste i hela Latinamerika. Skolan har också en egen idrottsanläggning med ett jättestort utbud av sporter! Man kan ta olika sportkurser för credits eller bara gå på drop-in kurser som på ett vanligt gym. Något jag tyckte var lite intressant var att för att få tillgång till idrottsanläggningen behöver man lämna in ett hälsointyg och i det intyget måste man fylla i sin blodgrupp. Detta är något många från Europa, mig själv inkluderat, inte vet, och det är tydligen chockerande för colombianerna! Där är det självklart att alla vet sin blodgrupp, och det står även skrivet på alla studenters id-kort.

Bild från campus. De blågröna höghusen är studentbostäder och ligger precis utanför campus.

En åsna precis utanför campus.

Spanskkursen pågick i tre veckor fram till 24 juli och den var faktiskt ganska intensiv. Läxor varje dag samt en större uppgift varje vecka och sen avslutades den med en tenta sista dagen. Även fast det var mycket att göra och att jag missade sommaren i Sverige så är jag fortfarande glad att jag tog kursen. Jag tror det hade varit mycket jobbigare att börja direkt med vanliga kurser på spanska, den här spanskkursen blev som en mjukstart.

Jag heter Mona, är 24 år gammal och läser femte året på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Denna höstterminen spenderar jag på Universidad de los Andes i Colombias huvudstad Bogota. På bloggen kommer du kunna läsa om hur det är att leva och studera som svensk i ett land som länge ansetts vara ett av världens farligaste. Jag vill vidga bilden av Colombia och få fler att upptäcka detta otroligt vackra land!