Hoppa till innehåll

Roadtrip del 1

Efter spanskkursen slutade hade vi sex dagar ledigt fram tills att den internationella mottagningen började, så då passade vi på att resa. Vi var Filip (min kille), Felix (en annan KTH:are som också är på utbyte här), Tatiana (Felixs flickvän, som är från Bogota) och jag. Vi lånade Tatianas familjs bil och gav oss iväg på en roadtrip! Målet var att ta oss till Salento och tillbaka med några stopp på vägen.

Första stoppet på resan var Villeta. Det tog ca två timmar att köra dit och landskapet var otroligt vackert och även otroligt bergigt med otroligt ringliga vägar.

Bild tagen från bilen ut över Colombias vackra landskap.

Villeta
Villeta ligger ganska nära Bogotá men har en medeltemperatur på 25 grader, jämfört med Bogotas medel på 15 grader. Detta beror på att Villeta ligger på 850 meters höjd medan Bogota ligger på 2600 meters höjd. Så när vi kom fram till Villeta var det 30 grader och soligt, så himla skönt. Vi gick och åt lunch på en vegetarisk restaurang och gick sen till turistinfon för att få info om vad man kan göra där. Vi hade hört att det finns vattenfall lite utanför staden som vi var intresserade av att besöka. Kvinnan i turistinfon berättade om utbudet och gav oss sen (efter en lång monolog om vackra Villeta; colombianer kan inte sluta prata) numret till en guide som man kan besöka vattenfallen med och göra canyoning med. Man kan besöka vattenfallen själv, men vi blev avrådda från det pga att det är vanligt med folk som stjäl ens grejer medan man badar.

Efter det letade vi upp ett hotell med pool i staden, vi hittade ett som kostade 60 000 pesos (ca 200 kr) för ett dubbelrum. Vi gick sedan för att äta middag och sen hem ganska tidigt för att vara pigga inför morgondagen. Nästa morgon ringde vi guiden, bokade utflykten till kl 9:20 och gick sen för frukost. Ca 9:45 dök guiden upp där vi bestämt att vi skulle ses, sen enligt colombianskt vis, och vi begav oss mot vattenfallen (efter att han hade lagt ca en halvtimme på att packa ihop grejerna). Turen var verkligen vacker. Vi fick klättra nedför vattenfall, bada nedanför vattenfall och hoppa från klippor. Jag kan verkligen rekommendera att göra den turen eller en liknande!

Redo för canyoning. Står slickad intill bergväggen eftersom jag
egentligen
är höjdrädd.

Detta var det högsta vattenfallet vi klättrade nedför, guiden klättrade med oss ner var och
en på detta så här är en bild när han klättrar upp igen för att hjälpa Felix och Tatiana ner.

Här hoppade vi från klipporna ner i vattnet.

Fresno
Efter Villeta åkte vi vidare västerut. Vi körde fram tills att det blev mörkt eftersom man helst inte ska köra på natten på grund utav att vägarna inte är så bra och för att det är många lastbilschaufförer som tydligen inte följer reglerna helt och hållet på natten… Så vi hamnade i Fresno, en liten by mitt ute i ingenstans. Vi bokade ett hotell, gick ut och åt lite frukt på en frutería (alla äter så himla mycket frukt här, och dricker jättemycket juice, jag har hört att Colombia är världens största konsument av juice), gick sen till hotellet och sov och åkte vidare direkt efter frukost nästa morgon. Planen var först att åka till några varma källor som ligger norr om nationalparken Los Nevados, men receptionisten på hotellet rådde oss att istället åka till några andra varma källor som tydligen skulle vara mycket finare, så vi valde att följa det rådet.

Manizales
Nästa stopp blev Manizales för lunch. Manizales är en stad med ca 400 000 invånare. Vi stannade som sagt enbart för lunch och det räckte gott och väl, inte en jättespännande stad direkt. Det finns dock en fin utsiktsplats nära staden där man kan se ut över Los Nevados, men det var molnigt när vi var där så det var ingen idé för oss att åka dit.

Efter Manizales åkte vi mot Santa Rosa de Cabal, men jag fortsätter med resten av resan i ett annat inlägg!

Jag heter Mona, är 24 år gammal och läser femte året på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Denna höstterminen spenderar jag på Universidad de los Andes i Colombias huvudstad Bogota. På bloggen kommer du kunna läsa om hur det är att leva och studera som svensk i ett land som länge ansetts vara ett av världens farligaste. Jag vill vidga bilden av Colombia och få fler att upptäcka detta otroligt vackra land!