Välja kurser

Nu har andra kursveckan avslutats här på Uniandes. Jag läser Environmental Management (på engelska), Energías Alternativas, Spanska C1 och Salsa! Jag känner mig nöjd med mina val nu, men det var inte det lättaste att välja kurser. I våras, innan jag åkte till Colombia, började jag leta kurser för att se vad som fanns och för att man måste lämna in en studieplan till KTH innan man åker iväg. Det fanns inga kursbeskrivningar till majoriteten av kurserna och det stod inte heller om de var på kandidat- eller masternivå, vilket gjorde att man ju fick gissa sig till vad de handlade om från kursnamnet, och sen bara vänta och se vilken nivå de var på. Så, jag valde till slut fem kurser jag tyckte lät intressanta och relevanta för mitt program och skickade in till KTH. På Uniandes läser man vanligtvis 4-6 kurser per termin på kandidatnivå och 3-5 kurser på masternivå.

Veckan innan kursstart här var det dags att söka kurser, och det visade sig vara väldigt krångligt. För det första så gick endast två av de fem kurser jag bestämt mig för nu under höstterminen, så jag var tvungen att leta upp nya kurser (utan kursbeskrivningar). När jag sedan bestämt mig för fem nya kurser så har flera av kurserna schemakrockar, och det får man tydligen absolut inte ha här. Om man har schemakrockar så blir inte kurserna godkända. Så jag var tvungen att leta upp nya kurser igen, som inte krockade, och detta var inte det lättaste eftersom i princip alla kurser ligger på morgonen eller eftermiddagen på Uniandes eftersom många av studenterna här jobbar under tiden som de pluggar och därför inte kan vara i skolan mitt på dagen (finns flera kurser med lektioner som börjar kl 06:30 på morgonen, jag undvek dem). Till slut fick jag iallafall valt Derecho Ambiental (Miljörätt), Environmental Management, Energías Alternativas, Spanska C1 och Salsa. Kursen Derecho Ambiental visade sig innehålla mycket om Colombias lagar, vilket jag inte är så intresserad av, så jag hoppade av den efter första kursveckan.

Huvudbyggnaden på campus. Uppe till vänster i bakgrunden kan man se kyrkan uppe på Monserrate.

Det känns ju som en klyscha, i princip alla som har åkt på utbyte säger det, men att få till rätt kurser på utbyte är verkligen krångligt. Jag har tur att min master (Miljöteknik och hållbar infrastruktur) har 30 hp helt valfria, och jag har inte läst några kurser utanför programmet tidigare, så jag kommer kunna tillgodoräkna mig alla mina kurser. Men även om jag inte hade kunnat tillgodoräkna mig allt så hade jag åkt ändå, för jag tycker det är värt att åka på utbyte och sen kanske behöva läsa någon extra kurs terminen efter. Det är verkligen en erfarenhet att ha bott i ett annat land, och man lär sig så mycket och utvecklas verkligen som person (förlåt för ytterligare en klyscha, men det är sant). Så, för att avsluta på detta klyscha-tema; tveka inte om du ska åka på utbyte eller inte, bara gör det! Du kommer inte att ångra dig!

Profilbild
Jag heter Mona, är 24 år gammal och läser femte året på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Denna höstterminen spenderar jag på Universidad de los Andes i Colombias huvudstad Bogota. På bloggen kommer du kunna läsa om hur det är att leva och studera som svensk i ett land som länge ansetts vara ett av världens farligaste. Jag vill vidga bilden av Colombia och få fler att upptäcka detta otroligt vackra land!