Machu Picchu

Den 2 januari hade jag bokat en resa till Machu Picchu med mitt hostel. Bussen avgick från hostellet kl 07 på morgonen. Första etappen av resan tog ca sex-sju timmar och gick till byn Hidroeléctricas med ett antal stopp på vägen då man kunde gå på toa och köpa snacks, och ett stopp för lunch med en riktigt god och bra buffé. Vi var framme i Hidroeléctricas runt 15-tiden och därifrån skulle vi gå sista biten till Aguas Calientes, det tog ca 2,5 timma. Aguas Calientes är en by som ligger nedanför Machu Picchu och är väldigt turistig med många hostel och restauranger, men det finns självklart också folk som bor där året runt. Väl framme i Aguas Calientes mötte vi upp vår guide, fick information om kvällen och morgondagen samt blev tilldelade vårt hotell, allt detta ingick i touren jag hade bokat. På kvällen möttes vi upp på en restaurang med gruppen och åt middag och fick ytterligare lite info om morgondagen, då vi skulle till själva Machu Picchu.

Man fick se otroligt vackra landskap på vandringen mellan Hidroeléctricas och Aguas Calientes.

Den 3 januari gick jag upp kl 05 för att lämna hostellet kl 05:30. Det finns två sätt att ta sig upp till Machu Picchu, antingen kan man ta en buss som tar ca 30 min och kostar US$ 12 en väg, eller så kan man gå de lite drygt 1000 trappstegen upp. Jag valde att gå upp, delvis för att spara pengar men även för att jag hört att det ska vara väldigt vackert, vilket det också var så jag är väldigt nöjd att jag gjorde det. Det var jobbigt och svettigt att gå upp men det var helt klart görbart och värt det! Jag hade tillträde till Machu Picchu från kl 07 till kl 12, det finns två olika biljetter; en förmiddags-biljett och en eftermiddagsbiljett, jag kom in strax innan kl 08 eftersom det var lite kö för att gå in.

Väl inne i Machu Picchu var det verkligen otroligt vackert, och det var så häftigt att se byn och gå runt därinne. Vår guide berättade om byn utanför själva ’ruin-staden’ och sedan fick vi gå in och gå runt själva inne i staden. Det var lite synd att man inte hade en guide där inne eftersom det hade varit väldigt spännande att få lite mer historia bakom de olika byggnaderna, men man förstod också varför de gjorde så eftersom det var väldigt mycket folk där inne. Tydligen har själva ruin-staden sjunkit på grund utav turismen så de planerar att stänga staden för turism inom några år, man kommer dock fortfarande kunna vara utanför och titta ner, in i staden.

Första anblicken av Machu Picchu.
Trött och nöjd efter att ha kämpat upp för de 1 000 trappstegen på 2 400 meters höjd över havet.
Det gick omkring lamor utanför ruinstaden.

Inne i ruin-staden.

Efteråt gick vi ner igen, det gick betydligt snabbare än att gå upp, och gick direkt tillbaka till Hidroeléctricas för att åka med samma buss tillbaka till Cusco. De hade sagt till oss att bussen skulle gå prick kl 15:00 så vi fick skynda oss dit eftersom de också hade sagt till oss att det skulle gå mycket snabbare att gå tillbaka. Efter att varit tvungna att springa sista biten kom vi fram kl 14:50, men bussen gick ändå först kl 16 eftersom den var försenad. Ingen direkt förvånad.

Totalt kostade allting US$ 100 och då ingick bussresa till och från Hidroeléctricas, lunch på ditvägen, middag, hotellnatt, frukost och inträde till Machu Picchu (om man har ett internationellt studentkort kostar det totalt US$ 80).

Profilbild
Jag heter Mona, är 24 år gammal och läser femte året på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Denna höstterminen spenderar jag på Universidad de los Andes i Colombias huvudstad Bogota. På bloggen kommer du kunna läsa om hur det är att leva och studera som svensk i ett land som länge ansetts vara ett av världens farligaste. Jag vill vidga bilden av Colombia och få fler att upptäcka detta otroligt vackra land!