Åk på utbyte till Latinamerika!

Nu har det gått 16 dagar sedan jag kom tillbaka till Bogota från Peru och jag ska nu börja avsluta mitt bloggande. Jag känner mig taggad på att få ytterligare en termin här och skulle verkligen rekommendera dig som funderar på utbyte att åka ett helt år, särskilt om du åker utanför Europa och till ett land med annat språk än engelska. Detta av två anledningar; dels för att det finns så mycket att upptäcka både i landet man åker till och i länderna runt omkring. Jag har fortfarande flera platser jag vill upptäcka i Colombia och i grannländerna, och det hade jag inte hunnit med på endast en termin. Den andra anledningen är att man lär sig språket så mycket bättre om man stannar ett helt år. Det är nu som jag känner mig bekväm i min spanska och kan prata utan större svårigheter, och om jag skulle åka hem nu tror jag att jag skulle tappa det snabbare. Det kan tyckas väldigt länge med ett helt år men det går mycket snabbare än man tror.

Sen skulle jag också vilja slå ett slag för Latinamerika, det är så vackert här och det finns så mycket att se. Folket är väldigt trevliga och välkomnande, iallafall i Colombia. Jag tycker dessutom att det är väldigt kul att upptäcka en ny kultur. Vi är så influerade av kulturer från övriga Europa och USA i Sverige medan vi får lära oss väldigt lite av kulturerna från de latinamerikanska länderna, och det finns så mycket kultur här, det är inte bara reggaeton. Språket kanske kan avskräcka en del, att man måste plugga på spanska, men man kommer in i det snabbt och det är så kul att lära sig ytterligare ett språk, tycker jag iallafall. Det enda man behöver tänka på är att man måste ha rätt spansk-nivå för att kunna åka, generellt sett är det B2-nivå men som jag skrivit tidigare så funkar det ofta med en lägre nivå.

*Nedan följer bilder för att få er att välja utbytesstudier i Latinamerika*

På San Andrés, ö utanför Nicaragua men som tillhör Colombia.
Bild från när vi lussade på Ambassadörens residens. Det finns en del svenskar i Bogota och det anordnas en del svenska/nordiska event i staden, så man behöver inte längta hem allt för mycket.
I Bogota får du bo i en storstad med nästan 10 miljoner invånare.
Det finns så mycket att se och upptäcka i Latinamerika, bland annat ett av världens sju nya underverk Machu Picchu.

Profilbild
Jag heter Mona, är 24 år gammal och läser femte året på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Denna höstterminen spenderar jag på Universidad de los Andes i Colombias huvudstad Bogota. På bloggen kommer du kunna läsa om hur det är att leva och studera som svensk i ett land som länge ansetts vara ett av världens farligaste. Jag vill vidga bilden av Colombia och få fler att upptäcka detta otroligt vackra land!