¡Chau! ¡Hasta luego!

Nu är det dags för mig att säga hejdå till Utlandsbloggen, detta blir mitt sista inlägg! Det har verkligen varit kul att blogga under mitt utbyte, det har framförallt gjort att jag tagit mer bilder och därmed dokumenterat min tid i Colombia bättre. Utlandsbloggen säger dock inte hejdå till detta land än utan ni kommer kunna fortsätta läsa om livet i Colombia via Jasmins blogg, som är i Medellin och gör MFS!

Jag är verkligen så glad att jag till slut bestämde mig för att åka på utbyte. När jag började på KTH för 5,5 år sedan (hur kan tiden ha gått så snabbt??) var jag helt övertygad om att jag ville åka på utbyte, men efter ett tag började jag bli bekväm i Stockholm, jag trivdes bra på KTH och kände att jag kanske inte alls behövde åka på utbyte. Jag blev dessutom lite avskräckt eftersom alla sa att det var så himla krångligt att åka på utbyte eftersom man måste fixa massa dokument, söka kurser på distans, det innebar mycket krångel osv osv. Det är inget jag håller med om, för mig har det mesta gått relativt smidigt. Det enda som har varit krångligt var att välja kurser, men även det löste sig. Så bli inte avskräckt av den anledningen, det är inte SÅ mycket jobb, och det är definitivt värt det!

Jag tänkte avsluta med att lista tre saker som jag saknar med Sverige, och tre saker som jag tror att jag kommer sakna med Colombia när jag är tillbaka hemma (bortsett från familj och vänner).

Tre saker jag längtar hem till:

• Dammsugare (ingen verkar ha dammsugare här utan alla sopar sina hem, och det blir inte lika rent…)
  • Varmvatten i alla kranar (här finns vanligtvis varmvatten endast i duschen, detta betyder att man diskar och tvättar sina kläder i kallvatten och kläder blir inte direkt 100 % rena av det, jag kokade faktiskt min handduk häromdagen av just den anledningen)
  • Allmän ordning (ja, det är definitivt mindre ordning i Colombia och Bogota än i Sverige, och även om det kan vara charmen med landet och att jag ibland uppskattar det, så ska det bli väldigt skönt att komma hem till Sverige där i princip allting funkar)

Tre saker jag kommer sakna:

• Frukter (det finns såå mycket goda, och billiga, frukter här som inte finns i Sverige, och frukterna smakar dessutom så mycket mer här)
  • Fantastiska landskap (Colombia är verkligen vackert och spännande när det kommer till dess natur. Det har kust både till Karibien och till Stilla havet, det har regnskog, och det är bergigt med högsta punkten på 5 775 m. Detta gör att man kan få se otroligt vackra landskap och uppleva flera olika klimatzoner här)
  • Spanskan! (jag älskar verkligen spanskan och tycker det är så kul att lära mig språk så det är något jag kommer sakna mycket i Sverige)
Avslutar med en bild från Valle de Cocora som ligger i Colombias nationalpark Los Nevados.

Så tack för mig! Hejdå! Ha det gött! Åk på utbyte!

Profilbild
Jag heter Mona, är 24 år gammal och läser femte året på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Denna höstterminen spenderar jag på Universidad de los Andes i Colombias huvudstad Bogota. På bloggen kommer du kunna läsa om hur det är att leva och studera som svensk i ett land som länge ansetts vara ett av världens farligaste. Jag vill vidga bilden av Colombia och få fler att upptäcka detta otroligt vackra land!