Hej då Pablo Escobar – ett exempel på co-creation i Medellin.

Byggnaden som Pablo Escobar bodde i har rivits i Medellin i hopp om att tvätta bort Medellins mörka knarkhistoria. FOTO JAIME PÉREZ genom El Colombiano.

Om ni har hängt med i nyheterna har ni säkert sett att byggnaden Mónaco som Pablo Escobar bodde i har rivits här i Medellin. Det var en planerad handling från den lokala staten för att markera ett slut på en mörk historia och skapa hopp för invånarna i staden. Många paísas (det är så Medellin-bor kallas) vill inte prata om Pablo Escobar. Det är bland många tabu att fråga om Escobar och historien med knarket. Paísas är trötta på att turister kommer till staden och går guidade turer om Pablo Escobar då de helst vill helst glömma den delen historian, och istället visa upp att de kämpar för en bättre framtid och stad. Samtidigt finns det många människor i staden, framförallt från de fattigare områdena, som dyrkar Pablo Escobar och menar på att han gjorde mer för folket än vad staten har gjort.

Men nu har byggnaden rivits för att markera ett slut på den mörka historien och tända hoppet om en bättre framtid. Faktum är att projektet vi jobbar med här – Cities for Life / Mi Medellin – en plattform som samlar in idéer från invånarna för att skapa innovationer och förändring i staden har haft en utmaning som invånarna har kunnat delta i om vad som ska göras av platsen för att hedra de som farit illa av knarkhandeln. Om ni förstår spanska kan ni se vad folk har bidragit med för idéer här. En park är planerad att byggas, vilket även var vad många ville se att platsen skulle transformeras till. Om det faktiskt är idéerna från plattformen som har bidragit till planeringen av en park vet vi inte riktigt än. Det återstår att se när vi nu sätter igång och gräver i processen för att skapa sociala innovationer genom att inkludera invånare i staden genom co-creation.

/ Jasmin

Profilbild
Hej! Jag heter Jasmin Sabir och studerar femte året på Civilingenjörsprogrammet design- och produktframtagning. Jag läser sista terminen på mastern Innovationsledning och produktutveckling och gör denna termin mitt examensarbete som MFS (Minor Field Study) i Medellin, Colombia. Här i bloggen kommer ni att få följa med mig på mitt äventyr till Medellín (det som på 80-talet ansågs vara världens farligaste stad, men som nu fått pris för att vara en av världens mest innovativa städer) när jag arbetar med organisationen Ruta N för att förbättra deras co-creation plattform. Denna plattform är en hemsida som ämnar att samla in idéer från stadens invånare för att skapa innovationer för bättre ekonomi i staden och levnadsförhållanden för folket.