KTH vs KU Leuven

Sent i onsdags kväll landade Gustav och jag i Stockolm och utbytet kan officiellt förklaras vara över, men jag har några saker kvar att berätta, så jag låter min utbytestermin leva kvar i bloggen veckan ut!

Ofta är det så att man inte uppskattar det man har förrän man får se något annat. På samma sätt kan man också inse att man saknade saker man inte hade tänkt på fanns. Därför tänkte jag sammanfatta skillnaderna, med både för- och nackdelar, mellan min upplevelse av att plugga på KTH och KU Leuven.

Möjlighet att läsa kurser inom många olika områden

Utbildningssystemet i Belgien är ganska annorlunda från det svenska, där det bland annat inte krävs några förkunskaper utöver avslutat belgiskt gymnasium för att bli antagen till en ingenjörsutbildning. Det finns bara ett gemensamt kandidatprogram för ingenjörsstudenter, där man får möjligheten att rikta in sig på ett område mot slutet. Det är först på mastern som man söker till ett specialiserat program och då är det breda masterprogram, exempelvis heter dem Materials Engineering eller Mechanical Engineering. Det gör att kurserna på masternivå sällan har förkunskapskrav, vilket gör det möjligt att läsa kurser från olika områden. Jag har exempelvis läst majoriteten av mina kurser på materialinstitutionen (jämför med materialdesign på KTH), vilket jag kunde göra utan problem trots att jag inte har läst någon grundläggande kurs i materiallära!

Akademisk kvart existerar inte

Precis som vi är vana vid på KTH är föreläsningarna uppdelade i block om två timmar och i schemat börjar nästa föreläsning när den förra precis har slutat. Men till skillnad från KTH börjar också föreläsningen precis då, vilket betyder att om man har två saker efter varandra i schemat måste man magiskt teleportera sig för att hinna i tid. Dessutom finns heller inga förbestämda raster, utan föreläsaren gör lite som den vill, oftast blir det ”men då tar vi en liten rast, ska vi säga fem minuter?”. En gång försökte jag äta ett äpple i rasten, men jag hann bara äta halva. 

Det här är skärmsläckaren på alla projektorer på campus. Måste säga att uppmaningen ”Arrive on time and do not leave early” känns ganska provocerande, när schemat är gjort så att de två sakerna i princip är omöjliga att genomföra samtidigt.

Forskning och innovation i fokus

Mitt intryck är att man på KTH ofta belyser applikationer och tillämpningar inom industrin, men ganska sällan nämner akademin. På KU Leuven är det snarare tvärtom. Universitetet ligger i topp av innovativa universitet i världen och man bedriver väldigt mycket forskning, vilket man ofta belyser under kurserna. Många forskningsprojekt görs dock i samarbete med industrin; ett exempel kan ni se nedan – det här har två av professorerna som jag har haft under terminen deltagit i!

Små kurser

Som jag skrivit många gånger tidigare har KU Leuven generellt väldigt små kurser, där de flesta är 3 hp och de största (som jag har sett i alla fall) är 6 hp. Detta innebär att det blir 5-10 tentor per termin (om man inte lyckas hitta en kurs utan tenta, vilket är ovanligt), som dessutom alla ligger i samma tentaperiod då universitetet inte har några så kallade ”midterms”.

Stort universitet – rikligt (internationellt) studentliv

KU Leuven är sett stort universitet, med även icke-tekniska utbildningar som juridik, teologi, naturvetenskap, medicin, osv. Detta innebär att det finns väldigt många studenter, både belgiska och internationella, totalt ca 50 000. Med detta kommer såklart studentlivet; varje fakultet har en egen studentförening, för oss Erasmus-studenter finns även ESN (Erasmus Student Network) och många fler föreningar/tillställningar så det finns alltid någon fest eller socialt evenemang att gå på.

Ett evenemang jag besökte i höstas var Polish Culture Meeting – ett firande av Polens hundra år av självständighet. Båda mina föräldrar är från Polen och jag har ju både språket och en del av kulturen själv, så det var roligt att gå dit och prata lite polska, äta polsk mat och även delta i ett quiz med fakta om Polen! På bilden bredvid mig är två ungrare – Mátyás (gömd till vänster) och Dávid (till höger).
Profilbild
Hur skiljer sig livet i Stockholm från en europeisk studentstad med över 50.000 studenter? I min blogg kan ni följa min flytt till belgiska Leuven knappa tre mil från EUs huvudstad, där jag påbörjar mitt sista år som civilingenjörsstudent med master i hållfasthetslära. Jag kommer skriva en hel del om mat, kulturupplevelser, (förhoppningsvis) några löprundor och en och annan resa till övriga Europa!