Franklin Barbecue

Igår morse ringde mitt alarm mycket tidigt på morgonen. Det kändes som att mängden sömn under den gångna natten var för liten, alldeles för liten för att orka masa sig iväg ut i ett ännu mörkt Austin. Planen för dagen var inte en expedition för att leta efter någon ovanlig fågel (något som annars brukar vara min huvudsakliga anledning till tidiga mornar), utan planen för dagen var att äta på kanske världens mest omtalade och hyllade BBQ-restaurang – Franklin Barbecue.

Franklin BBQ startades år 2009 av paret Aaron och Stacy Franklin. Varje dag (utan undantag!) har Franklin sålt slut på sin berömda brisket (oxbringa, på svenska). Restaurangen öppnar kl. 11.00 på förmiddagen och stänger när de såld slut på sin mat (vilket vanligtvis inträffar någon gång vid tre-tiden på eftermiddagen).

Eftersom efterfrågan av maten är så pass stor är besökare tvungna att vara på plats utanför restaurangen, och bilda en lång och ringlande kö, för att ha en chans att äta lunch. Jag, Tobias, Erik (samtliga KTH-studenter) och Jostein (student från Norge) begav oss hemifrån kl. 6.30 på morgonen, och nådde fram till Franklins kl. 7.00, redo att köa i åtminstone fyra timmar. När vi anlände var det redan en tämligen väletablerad kö på plats, bestående av ungefär 20 stycken personer före oss. De som var först på plats hade förmodligen anlänt vid åtminstone 4-tiden på morgonen. Kötiden var dock ytterst gemytlig och trevlig. Restaurangen delade ut bekväma camping-stolar till oss som köat länge och var trötta i fötterna. Jostein hade dessutom med sig en kylväska fylld med förnödenheter (lone star beer) som kunde intas i väntan. Känslan i kön påminde lite om känslan innan en rock-konsert – glad och trevlig men även något spänd och laddad.

Vi kom in på restaurangen efter ungefär fyra och en halv timmes väntan (det vill säga kl. 11.30). Då beställde vi följande:

• 2 pounds of beef brisket
  • 1.5 pounds of beef ribs
  • 1 pound of pulled pork
  • 1 pound of sausage
  • 1 pint of potato salad
  • 1 pint of coleslaw
  • 2 lone star beers
  • 1 Coke
  • 1 Bottle of water

Alltså ungefär 2.5 kilo kött plus tillbehör.

Maten:

Man läser ofta recensioner som till exempel hävdar att ”köttet var så mört att det smälte i munnen”. Personligen har jag egentligen aldrig varit med om ett kött som bokstavligt talat smälter i munnen. Efter att ha ätit på Franklin BBQ förstår jag dock vad det innebär att kött bokstavligt talat smälter i munnen. Köttet vi åt hade tillagats så pass länge att det var otroligt mört. Samtidigt hade inte fettet från köttet skurits bort, utan det fanns kvar på köttbitarna, och gav en fenomenalt saftig smak. Den största fienden när vi intog vår mastodontlunch var den egna mättnaden. Maten var värd varenda minut av kötid och varenda dollar som spenderades.

Nyligen anlända i kön. Ännu hade ej stolar delats ut.
Nedsjunkna i camping-stolar – betydligt mer bekvämt!
Kön strax innan öppning.
Den berömda brisketen skärs upp.
2.5 kg av världens bästa BBQ.
Mätt och belåten.
Profilbild
Hej! Mitt namn är Adrian Djerf och jag läser mitt fjärde år på KTH (masterprogrammet inom Tillämpad Matematik och Beräkningsmatematik, alias ”tillämpad matte”). Under vårterminen 2019 kommer jag att studera matematik vid det amerikanska universitet UT Austin. I denna blogg hoppas jag på att kunna dela med mig av vunna erfarenheter, lärdomar och upplevelser från ”The Lone Star State”. Mycket nöje!

En kommentar till “Franklin Barbecue”

Kommentarer inaktiverade.