Glad ecuadoriansk påsk!

Glad påsk vänner!

Jag hakar på påsktemat liksom Frida och Minna från Polen och Spanien, men där jag rapporterar från Ecuador.

I fredags lämnade jag och Mimmi Colombia för en 10 dagars resa i Ecuador. Från havsnivå och 35 gradig värme landade vi i Quito på 2800m höjd. Något som märktes av i temperaturerna när vi tillsammans med vår värd här i Quito (Luis, bror till Mimmis kurskompis) sightsade Quitos historiska center. Jag hade inbillat mig att det skulle krylla av folk eftersom att det var påsk i ett katolskt land, men det var förvånansvärt lugnt i staden.

Vi hade som plan att göra en hike runt en vulkan på påskdagen, men Luis föreslog att vi skulle lämna Quito redan på påskafton för att även hinna med ytterligare en vulkan under vår vistelse här: Cotopaxi som är 5897m hög. Coolt tänkte vi, så på påskafton begav vi oss iväg två timmar söder om Quito för att ta oss upp till över 5000m höjd på vulkanen, så långt som vi var tillåtna att gå utan guide.

Vi var inte ensamma på vulkanen. Många ecuadorianska familjer hade tagit sig till vulkanen för att fira påsken med en hike. Hurtigt men förvånande tycker jag, då påsken är en helig högtid i detta katolska land.

Cotopaxi, världens andra högsta aktiva vulkan.
Luis var en bra guide. Vi klättrade från 4500m höjd till strax över 5000m.
Efter cirka en timme nådde vi första campet på 4864m höjd. Här var luften tunn, men vi hämtade andan med en kopp varm choklad.
High five för 5000m! Här ser vi även glaciären i bakgrunden. Toppen lyckades vi aldrig se då den låg i ett moln.
Stolta över att ha klarat av denna hike på så hög höjd!

Efter Cotopaxi fortsatte vi ytterligare 2 timmar söderut för att bo över natten på 3800m höjd vid vulkanen Quilotoa. 5 på morgonen startade vi vår hike, en 12 km hike runt Quilatoas krater. Det tog oss fyra timmar, och vyn var alldeles magisk!

Quilotoa, en hike runt lagunen som ligger i kratern på 3900m höjd.
Panoramabild över kratern och lagunen.
Sista timmen var riktigt tuff, med mycket uppför för att nå högsta punkten på vulkanen och komma tillbaka till byn vi startade i.
Men vyn var alldeles fantastisk!
Helt ok att hämta andan här.

Hoppas er påsk varit fin den med. Vi hörs!

/ Jasmin

Profilbild
Hej! Jag heter Jasmin Sabir och studerar femte året på Civilingenjörsprogrammet design- och produktframtagning. Jag läser sista terminen på mastern Innovationsledning och produktutveckling och gör denna termin mitt examensarbete som MFS (Minor Field Study) i Medellin, Colombia. Här i bloggen kommer ni att få följa med mig på mitt äventyr till Medellín (det som på 80-talet ansågs vara världens farligaste stad, men som nu fått pris för att vara en av världens mest innovativa städer) när jag arbetar med organisationen Ruta N för att förbättra deras co-creation plattform. Denna plattform är en hemsida som ämnar att samla in idéer från stadens invånare för att skapa innovationer för bättre ekonomi i staden och levnadsförhållanden för folket.