Glad spansk påsk!

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är vi lediga från universiteten i nästan två hela veckor (12 dagar för att vara exakt). Varför är det så stor skillnad från hemma i Sverige där vi bara har 4 dagars sammanhängande ledighet?

Spanien är, precis som Frida skrev om Polen,  ett starkt katolskt land och påskveckan är den största religiösa helgen på året. Semana Santa (den heliga veckan), börjar på palmsöndagen då man går till kyrkan med palm- eller olivkvistar där dessa välsignas. Skärtorsdagen var då Jesus åt sin sista måltid och då tömmer de kyrkorna på dukar och täcker över utsmyckningar. På långfredagen hålls en gudstjänst då man hyllar korset, och denna dag är det vanligt att man fastar. Påskaftonens nattmässa är höjdpunkten på påsken då man firar uppståndelsen och efter nattmässan avslutas fastan. 

En stor del av påsken i Spanien är också processionerna. Det är en parad av människor, och under denna högtid symboliserar processionerna Jesus väg till korset. Människorna i paraderna bär heltäckande kåpor med strutar på huvudena, bärandes statyer och figurer. De går antingen i tystnad, sjunger eller spelar trummor. 

Som ni hör är det mycket som händer under påsken, och påsken följs av en veckas ledighet. I Valencia är ledigheten något längre på grund av att man hyllar ett Valencianskt helgon- San Vicente Ferrer. 

Min påsk kommer firas på Mallorca med min pojkvän Lucas. Det ska regna hela veckan, enligt spanjorerna hör det påsken till. Vi ska åka in till Palma och kika på processionerna, så jag uppdaterar er i efterhand hur det är.

Glad påsk på er, hoppas ni har bättre väder än oss här!

Profilbild
Hej! Jag heter Minna och jag läser mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i Datateknik. Under vårterminen ska jag studera på ett av KTH:s utbytesuniversitet i Valencia. Ni ska få följa mina äventyr i Spaniens tredje största stad där (förhoppningsvis) vardagen är fylld av sol, tapas, strandhäng och andra äventyr!