Kurserna på UPV

Nu börjar första perioden närma sig sitt slut här på UPV. Det är bara två veckor kvar och sen är fyra av mina kurser färdiga, så jag tänkte berätta lite om min upplevelse av kurserna hittills. 

Som jag skrev här för lite mer än en månad sen så läser jag fyra masterkurser, alla på spanska. Jag tycker det har fungerat jättebra att läsa kurserna på spanska. Innan jag åkte var jag osäker på hur det skulle gå (mest för att mina vänner och familj tyckte jag var galen som valde att läsa på spanska), men jag har insett här att jag faktiskt förstår mycket mer än jag trodde. Det är förstås lättare att förstå när man vet kontexten och dessutom om man redan har lite koll på det professorerna lär ut. Men jag skulle ändå rekommendera att man läst nivå B1 eller B2 för att hänga med. 

En stor skillnad från KTH är att man inte är 200 studenter som läser en kurs, och har föreläsningar tillsammans. Kurserna är istället mycket mindre, och man går verkligen i en klass. Jag är del av en klass på ca 15 personer som alla läser samma master. Så varje kurs har lektion 2 gånger i veckan, 3 timmar per lektion. Då har läraren först en teoretisk genomgång om ämnet och därefter gör vi en praktisk övning om det. I alla kurser räknas ens närvaro och engagemang i klassrummet in i betyget. Här kommer väl den absolut störta skillnaden in, att alla kurser har obligatorisk närvaro. Så man behöver komma på 80% av lektionerna för att få godkänt (jag vet inte hur strikt det är, jag tar det säkra före det osäkra och har gått på alla lektioner). 

Examineringen av kurserna skrev jag ju lite om här. Det var en kandidatkurs som jag tentade av (som jag förresten klarade!). Masterkurserna har lite annorlunda examinering. Vi har haft kontinuerlig examination i form av onlinetester, skriftliga prov, projekt, grupparbeten och rapporter. I en kurs har jag en portfolio där man samlar alla labbar man gjort och skickar in i slutet. I molnkursen jag läser har de en automatisk tracker som håller koll på vad man gör i Amazons molntjänster.  I en tredje har vi skriftliga prov men där får man ha med sig alla anteckningar. Så det är väldigt olika, men så länge man har koll på kalendern så har man inget att oroa sig för, inget har varit orimligt svårt. 

Så på det stora hela så är det mycket som skiljer sig mellan KTH och UPV. Det jag verkligen uppskattar är att kurserna är mycket personligare. Eftersom vi ibland bara är 10 personer i klassrummet så får man väldigt personlig undervisning och professorerna kan anpassa sig till gruppen på ett annat sätt än om man är 200 personer i en föreläsningssal. 

När de här kurserna är slut så har vi nästan två veckors påskledighet, jag längtar så mycket!

Hoppas ni alla får en jättefin helg! 

Profilbild
Hej! Jag heter Minna och jag läser mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i Datateknik. Under vårterminen ska jag studera på ett av KTH:s utbytesuniversitet i Valencia. Ni ska få följa mina äventyr i Spaniens tredje största stad där (förhoppningsvis) vardagen är fylld av sol, tapas, strandhäng och andra äventyr!