Långhelg i Lviv

Under påsken besökte jag staden Lviv och därmed för första gången Ukraina! Lviv ligger i östra Ukraina ganska nära den polska gränsen och resan tog ungefär sju timmar med buss, varav en tillbringades i passkontrollen. Bussresan gjorde jag på egen hand, men väl framme mötte jag Christian som rest från Stockholm. Det var väldigt fint att se honom igen!

Lviv påminner på många sätt om Krakow eller andra europeiska städer med ett stort torg mitt i gamla stan och liknande arkitektur. Staden grundades på 1200-talet av en ukrainsk kung, men tillhörde Polen från 1349 fram till slutet av 1700-talet då det liksom så många andra delar av Europa togs upp i Österrike-Ungern. I mellankrigstiden var det polskt igen för att efter andra världskriget bli en del av Sovjetunionen. Som om inte detta vore nog hade staden också under medeltiden en stor andel armenisk befolkning och ett stort judiskt community. Historien har verkligen satt sina spår i hur staden ser ut idag! Det gör också att den har många olika namn, som polska Lwów, tyska Lemberg och spanska Leopolis.

Under vår helg i Lviv gick vi en guidad tur i gamla stan, besökte kyrkor och klättrade upp på den kulle där det första slottet låg på 1200-talet och beundrade utsikten. Vi satt i solen på uteserveringar och åt mat både från Ukraina och från Uzbekistan (!). Ukraina är ännu billigare än Polen, vilket gör att en resa på studentbudget ändå kan bli rätt så lyxig och vi hade möjlighet att gå på lite roligare restauranger utan att oroa oss för ekonomin.

Operahuset, byggt 1897-1900
Vi hade fint väder! Från high castle hill kunde vi se i princip hela staden.

Trots att ukrainska är mer likt polska än något annat språk (därefter kommer vitryska och sedan ryska) finns en viktig skillnad: det skrivs med kyrilliska bokstäver! Detta orsakade ibland svårigheter, till exempel när jag försökte hitta till hotellet och förgäves jämförde adressen med latinska bokstäver i bokningsbekräftelsen med gatuskyltarna… Som tur var är många av de kyrilliska bokstäverna samma som de grekiska, och som ingenjörs-student har man ju stött på de flesta av dessa mer än en gång. Genom att känna igen pi, fi, delta och lambda samt tack vare låneord från andra språk har jag kunnat dechiffrera en hel del skyltar och menyer.

Låt oss ha en tävling! Kan du lista ut vad det står på de markerade artiklarna 1-5 på kaffemenyn nedan? Svara i kommentarsfältet! Vinnaren bjuder jag på шоколад.

Profilbild
Hej! Jag heter Frida och läser fjärde året på Energi och Miljöprogrammet med inriktning mot Miljöteknik och Hållbar Infrastruktur. På KTH är jag också engagerad i studentkören Osqstämman. Våren 2019 tillbringar jag i Krakow, på Politechnika Krakowska. Välkommen att följa med när jag lär mig om ventilationssystem och vattenrening, pratar polska och äter pierogi!

En kommentar till “Långhelg i Lviv”

1. Trean var klurig men får det till något sådant här med latinska bokstäver och motsvarande svensk-internationella stavningar.
    1. amerikano = americano
    2. kapychino = cappuccino
    3. flet yait = flat white
    4. frappe = frappé