Polens pizza: Zapienkanka

Jag är väldigt matintresserad och för mig är en viktig och rolig del av min utbytestermin att få prova mat från det land jag befinner mig i. Jag har tidigare här i bloggen beskrivit det krakowska brödet Obwarzanek och donuten Pączki och nu har turen kommit till den mest klassiska nattmaten här i Kraków, Zapienkanka.

Standardutförandet är en halv baguette skuren på längden gratinerad med svamp och ost och toppad med ketchup, rostad lök och örter. Man kan förvänta sig att den serveras på nästan alla barer och den finns också på de flesta kebabställen. I Kazimierz där jag bor finns ett torg som heter Plac Nowy. Här det finns en stor rund byggnad i mitten av torget med jättemånga luckor som nästan alla säljer zapienkanki. Här kan man hitta mängder av varianter med olika toppings och såser! Priset ligger på 6-15 zl vilket motsvarar ungefär 15-35 kr och man blir ordentligt mätt.

Zapiekanka från Plac Nowy med spenat och basilikasås
En lite småtrist variant från kebabställe på en turistgata
Christian for scale.
Profilbild
Hej! Jag heter Frida och läser fjärde året på Energi och Miljöprogrammet med inriktning mot Miljöteknik och Hållbar Infrastruktur. På KTH är jag också engagerad i studentkören Osqstämman. Våren 2019 tillbringar jag i Krakow, på Politechnika Krakowska. Välkommen att följa med när jag lär mig om ventilationssystem och vattenrening, pratar polska och äter pierogi!