Tips för boendeletande under utbyte!

Att hitta ett bra boende i en stad man kanske aldrig ens besökt kan vara jättesvårt! Man är rädd att hamna i fel område eller kanske att bli lurad av bedragare som vill ha hyran i förskott. Här ska jag dela med mig av mina bästa tips utifrån mina erfarenheter här. Liknande inlägg har gjorts av många andra utlandsbloggare, så har du fler frågor skulle jag rekommendera att du surfar runt lite bland deras inlägg! Vill du veta mer om varför jag valde att bo som jag gör och hur jag hittade lägenheten finns det här. Har du något annat tips som jag missat och som du vill dela med dig av till andra? Lämna gärna en kommentar så kan jag lägga till det till min lista!

När man ska hitta boende till sitt utbyte skulle jag säga att det finns fem viktiga faktorer att fundera över:

• Hur mycket pengar vill du lägga på hyra?
  • Hur viktigt är läget? Vad vill du bo nära?
  • Hur nära inpå andra människor vill du vara?
  • Vill du umgås med andra utbytesstudenter eller lokalbefolkningen?
  • Hur mycket arbete kan du tänka dig att lägga på  att leta boende?

Om ditt mål främst är att lära känna folk, hänga med andra studenter och lägga dina pengar på roligare saker än hyra är studentrum i skolans regi perfekt. Det mesta administrativa ordnas åt en, det händer saker hela tiden och en bussresa till och från stan är ju inget stort problem om man alltid har sällskap. Om ekonomi är den största anledningen till att du väljer att bo i studentrum bör du bara se till att det inte tillkommer andra kostnader när du väl är här! I studentrummen i Krakow fanns t ex inga köksredskap, glas eller porslin vilket kan ge en stor utgift i början av terminen, dessutom ingick inte heller internetanslutning i studentrumshyran.

Vill du däremot ha lite mer eget space och kunna upptäcka staden på egen hand kan det vara lämpligare att leta eget boende!  Är du ändå ute efter ett visst mått av socialt umgänge kan du välja en delad lägenhet, något som också ofta ger en billigare hyra. Här i Krakow finns mängder av stora lägenheter väldigt centralt där det går att hitta en rum till bra pris! Vill man minska arbetsinsatsen i letandet kan man göra som jag och hitta sitt boende via en förmedling, men då får man räkna med att betala en avgift för detta. Ofta finns bra hemsidor för att hitta förmedlingar eller lägenheter, och ett sätt att kolla om de är legitima och säkra kan vara att höra av sig till universitetet eller studentkåren på utbytesuniversitet och kolla med dem.

Ett annat tips som även Mona gav i sitt inlägg om boendeletning är att börja med nån vecka på hostel och vänta med att hitta boende tills man är på plats om man är obekant med staden. På så sätt slipper du bli fast i ett område där du inte trivs, och du kan kanske försöka hitta något nära andra studenter för lite större möjlighet till umgänge!

Visst kan det kännas jättesvårt att hitta boende för sin termin utomlands, men det löser sig alltid! Hjälp finns att få, från utbytesuniversitetet och kanske också i reseberättelser från studenter som varit på utbyte i samma stad tidigare. Låt inte denna faktor avskräcka dig från att åka!

Profilbild
Hej! Jag heter Frida och läser fjärde året på Energi och Miljöprogrammet med inriktning mot Miljöteknik och Hållbar Infrastruktur. På KTH är jag också engagerad i studentkören Osqstämman. Våren 2019 tillbringar jag i Krakow, på Politechnika Krakowska. Välkommen att följa med när jag lär mig om ventilationssystem och vattenrening, pratar polska och äter pierogi!